Verduurzaam je woning met deze 4 tips

geplaatst op 23-12-2021
 Tweede woning 
Steeds meer mensen zijn vandaag de dag bezig met het duurzamer maken van hun woning. Dat heeft twee verschillende redenen. Ten eerste willen ze bijdragen aan een duurzamere wereld. Hoe duurzamer je woning, hoe minder impact deze heeft op het klimaat. De tweede reden heeft uiteraard te maken met de eigen portemonnee. Hoe duurzamer je woning, hoe minder geld je kwijt bent aan energiekosten. Wil jij ook je woning verduurzamen? Met deze vier tips kom je een heel eind.
alt

Zonnepanelen op je dak

Het opwekken van zonne-energie is een zeer duurzaam alternatief voor het verbruiken van fossiele brandstoffen. Zonnestralen zijn immers altijd op voorraad. En hoe leuk is het om je huis te verwarmen met je eigen opgewekte energie? Voor je portemonnee zijn zonnepanelen ook een voordelige keuze. Doordat je je eigen energie opwerkt wordt je maandelijkse energierekening een stuk lager. Zonnepanelen worden bovendien steeds betaalbaarder, waardoor je de investering in relatief korte tijd kan terugverdienen.

Verwarmen met een warmtepomp

Wil je je huis goed verduurzamen, dan zal je op den duur van het gas af moeten. Het is een goede keuze om je woning te gaan verwarmen met een warmtepomp. Dit apparaat haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het voordeel van een warmtepomp is de extreem hoge efficiëntie. En alhoewel je wel wat meer stroom gaat verbruiken, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door het feit dat je helemaal geen gas meer nodig hebt voor het verwarmen van je huis.

Woning isoleren

Is je woning nog niet goed is geïsoleerd? Dan is het aanbrengen van isolatie één van de eerste dingen die je moet gaan doen voor het verduurzamen van je woning. Je woning verliest namelijk veel warmte via de muren of via het dak, soms tot wel 20 procent. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie voorkomt dit warmteverlies, waardoor je minder hoeft te stoken en dus ook minder energie verbruikt. Goed voor het milieu én je portemonnee!

Duurzame kozijnen

Ook via je kozijnen gaat doorgaans veel warmte verloren. Door te investeren in isolerende kozijnen kun je wel 10 tot 20% aan warmteverlies voorkomen, zeker als je nog ouderwetse houten kozijnen hebt. Overstappen op kunststof kozijnen of de nog beter isolerende aluminium kozijnen is dus het devies. Niet alleen houden deze warmteverlies tegen, ook gaan ze veel langer mee dan houten kozijnen. En hoe langer de levensduur, hoe beter voor het milieu.