Een dekbed kopen voor in je (tweede) huis!

geplaatst op 28-05-2019
 Zomervakantie 
alt

's Nachts een goede en lange nachtrust kunnen maken, is een van de belangrijkste dingen die er is. Aangezien een mens ongeveer een derde van zijn of haar leven slapend doorbrengt, is een kwalitatief goede slaap onmisbaar om overdag goed te kunnen functioneren. Naast een goed en stabiel bed en matras, speelt de kwaliteit van dekbedden een doorslaggevende rol bij het slapen. Een comfortabele en warme deken maakt het verschil. Ook in je tweede woning wil je comfortabel liggen en van een goede nachtrust genieten.Toch vinden veel mensen het lastig om een goed dekbed uit te kiezen. De keuze qua dekbedden is namelijk erg groot, terwijl het lastig blijkt om te bepalen hoe je precies selecteert. Met onderstaand stappenplan helpen we je op weg om een goede keuze te maken. 

1. Bepaal de goede afmetingen voor jouw dekbed

De precieze maten van dekbedden zijn een doorslaggevend aspect bij de aankoop. Natuurlijk moet jouw aangekochte dekbed perfect passen bij het matras en niet te groot noch te klein zijn. Let erop dat de maten van een dekbed altijd groter dienen te zijn dan de afmetingen van het matras: een dekbed moet immers goed over het matras vallen, omdat je het andere koud krijgt omdat je niet goed onder het dekbed kunt liggen. Hoeslakens daarentegen hebben precies dezelfde afmeting als het matras. Meet jouw matras dus goed op en bepaal hoeveel ruimte je aan de zijkanten, voor- en achterkant wilt overhouden als extra dekbed voor een goede afsluiting. Hier geldt: zorg in elk geval dat het dekbed groot genoeg is en zeker niet te klein. Zorg bij een eenpersoonsbed voor minimaal 50 centimeter extra dekbedlengte. Bij een tweepersoons bed kun je uitgaan van zo'n 80 centimeter extra breedte. Een goede nachtrust is ook in je tweede huis onontbeerlijk!

2. Verschillende soorten vullingen van het dekbed

Een dekbed kun je kopen met uiteenlopende soorten vullingen. Wanneer je 's nachts veel transpireert, het snel koud hebt of last hebt van allergieën, kun je de keuze voor de dekbedvulling daar goed op afstemmen. Een bekende vulling is dons. Een donzen dekbed heeft als voordeel dat deze lekker warm is, relatief licht en ook uitstekend ventileert. Dons werkt namelijk lucht regulerend. Verder zijner synthetische dekbedvullingen. Meestal van polyester. Dit materiaal kan op hoge temperaturen gewassen en gereinigd worden en is daarom een goede keuze als je last hebt van allergieën door huisstofmijten. Ten slotte is er nog het wollen dekbed. Deze reguleren prima vocht en transpiratie, zijn lekker warm en slapen heerlijk. 

3. Diverse warmteklassen

Ten slotte zit er bij het dekbedaanbod verschil in warmteklasse. Dekens van warmteklasse 1 zijn relatief dik en houden veel warmte vast. Houd je niet van een warm bed en zweet je snel, dan is warmteklasse 3 voor jou een betere optie.