Een lift in je (tweede) huis

geplaatst op 09-10-2019
 Tweede woning 
alt

Een traplift kan ertoe bijdragen dat je zelfstandig in je huis kunt blijven wonen als traplopen moeizamer wordt of niet meer lukt. Een slaap- en badkamer op de begane grond is een dure optie. Een traplift kan een uitkomst bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van de situatie in de (tweede) woning.

Montage

Een traplift is een stoel gemonteerd op een rail die met behulp van een motorunit een persoon naar boven of beneden brengt. De trap is nog normaal bruikbaar omdat de rail van de traplift vrij smal is. Afhankelijk van de uitvoering is de stoel inklapbaar bij niet gebruik. De voordelen zijn natuurlijk dat deze voorziening ervoor zorgt dat iemand zelfstandig kan blijven wonen. Het liftsysteem is langs de trapwand relatief handig en snel te plaatsen. Een traplift kan op rechte trappen, trappen met bocht en zelfs op een spiltrap gemonteerd worden.

Keurmerk

Goede trapliften zijn voorzien van een ISO-certificaat voor de veiligheid en kwaliteit van het product. Trapliften dienen één keer per jaar gecontroleerd te worden op veiligheid.

Van basis tot comfort

Er zijn eenvoudige liftstoelen en stoelen die je min of meer kunt afstemmen op het interieur. De klassieke versie heeft een hoger comfort en heeft een stijlvoller uiterlijk. De slimme stoel heeft naast meer comfort, functies zoals een draaimogelijkheid van de stoel en voetenplank. Ook is er een zit-sta model. Dit model is zowel zittend als staand te gebruiken.

Kosten

Een traplift kost inclusief montage bij een rechte trap en in de meest eenvoudige uitvoering zo’n €2.500. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden afhankelijk van de noodzaak van plaatsing van de traplift en afhankelijk van het inkomen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning biedt een mogelijkheid. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeente en zij verstrekken een WMO-indicatie. De meeste gemeenten verstrekken uitsluitend één specifiek basismodel en blijven eigenaar van de liftstoel. Hiervoor wordt een eigen bijdrage berekend van €227,50 per jaar. Een andere mogelijkheid is een PGB. Dit is pas mogelijk indien de aanvrager een aandoening of beperking heeft.

Naast kopen is huren ook een mogelijkheid. Bij huren worden wel de plaatsingskosten in rekening gebracht. Tenslotte zijn er ook gebruikte stoelliften.