Een opknappertje gekocht als vakantiehuis? Zo pak je het aan!

geplaatst op 01-09-2022
 Tweede woning 
alt

Vakanties vieren in je tweede huis kan ontzettend fijn en ontspannen zijn, maar tegenwoordig zijn ook de vakantiehuizen vaak vrij prijzig. Daarom kan het een slimme zet zijn om te gaan voor een opknappertje. Misschien vind je een huisje dat alleen een nieuw tapijt nodig heeft of is het een iets groter project en staan alleen de muren nog overeind. Hoe groot of hoe klein de opknapklus ook is, het vereist hoe dan ook tijd, aandacht en natuurlijk veel werk! Hier lees je een paar tips om je op weg te helpen bij het opknappen van een vakantiewoning.

Renoveren

Het kan zijn dat je een opknappertje hebt gekocht waarbij je veel in huis moet renoveren. Misschien zijn de badkamer en de keuken wat gedateerd en moeten deze vervangen worden. Maar ook de trap kan oud en versleten zijn en dan is een renovatie niet alleen nodig voor de uitstraling van het huis, maar ook voor de veiligheid.

Kosten trap renoveren? Dat verschilt natuurlijk per situatie. Het aantal traptreden en de staat waarin de oude trap verkeerd tellen daarin mee. Houd er rekening mee dat je minimaal € 1000,- kwijt bent en dat het soms kan oplopen tot € 2500,- om je trap te laten renoveren. Ook de kosten van een nieuwe badkamer en keuken kunnen enorm variëren. Er zijn ontzettend veel keuzes op het gebied van goede badkamers en keukens, dus voor ieder budget is wel iets te vinden. En omdat het een vakantiehuis betreft, zul je minder vaak gebruik maken van deze voorzieningen, dus je kan best voor een goedkopere optie gaan om kosten te besparen.

De muren en vloer

Je kan een opknappertje er al snel beter uit laten zien door de muren een nieuwe verflaag te geven en er een andere vloer in te plaatsen. Ga dus op zoek naar een mooie kleur verf die je graag in je vakantiehuis op de muren zou willen en kies een sfeervolle vloer uit. Als je een landelijke uitstraling wilt, kun je het beste een laminaat of PVC vloer nemen in een houtlook. Of gaan voor een echte houten vloer. Het is vooral leuk als je tweede huis er nét even anders uitziet als het huis waarin je woont, zodat je echt het gevoel hebt dat je er even tussenuit bent en in een andere omgeving begeeft.

Indeling en inrichting

Als je de grote klussen achter de rug hebt, zoals de renovatie, de verbouwing, het schilderen van de muren én het leggen van de vloer, dan is het tijd om de indeling en inrichting te bepalen. Ga op zoek naar unieke items in vintage winkels of online marktplaatsen en verzamel zo je interieur bij elkaar. Combineer ze met wat mooie nieuwe meubelstukken en je hebt in no-time een sfeervol interieur gecreëerd. De oude meubels die je thuis niet meer gebruikt kun je natuurlijk ook in je vakantiehuis neerzetten. Zo krijgen deze meubels nog een tweede leven én hoef je er geen afstand van te doen.

Het kan een flink project zijn en de verleiding om er in de bedenktijd vanaf te zien is groot, maar dat zou ontzettend zonde zijn! Want als het eenmaal af is, heb je ook echt een fijne plek die je je tweede thuis kan noemen.