Bedenktijd bij aankoop van tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Ook bij een recreatiewoning mag je er drie dagen over denken


heb ik bedenktijd als ik een tweede huis koop in Nederland ?
Bij de koop van een huis heeft u drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in op de eerstvolgende dag nadat u het koopcontract hebt ontvangen dat u en de verkoper hebben ondertekend. Binnen deze bedenktijd kunt u van de aankoop van het huis afzien zonder opgave van redenen en zonder een vergoeding te betalen aan de verkoper.

redenen bedenktijd bij aankoop 2e huis
De bedenktijd moet voorkomen dat u onder tijdsdruk overhaaste beslissingen neemt met grote financiële gevolgen. Ook heeft u hierdoor tijd om met deskundigen over de koop van het huis te praten.
Dus mensen die vakantiehuizen kopen of liever gezegd zich aan het oriënteren zijn doen er verstandig aan deze info goed in zich op te nemen.

bedenktijd langer dan drie dagen
De bedenktijd kan soms langer zijn dan drie kalenderdagen. Tenminste twee van de drie dagen mogen geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. Als de bedenktijd eindigt op zo'n dag, wordt de bedenktijd verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

langere bedenktijd afspreken met verkoper van tweede woning
U kunt met de verkoper een langere bedenktijd afspreken, als u het hiermee allebei eens bent. Een kortere periode dan de wettelijke termijn van drie dagen mag niet.

koopcontract verplicht
De koop van een huis moet zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst voordat deze rechtsgeldig is. Een mondelinge overeenkomst geldt niet. Het is belangrijk dat de afspraken tussen u en de verkoper zo volledig mogelijk in het koopcontract worden opgeschreven. U kunt zich bij het opstellen van het koopcontract laten helpen door een deskundige, zoals een makelaar of een notaris.

eisen bedenktijd en schriftelijk koopcontract niet altijd van toepassing
De eisen gelden niet voor de koop van bijvoorbeeld onbebouwde grond, woonboten en woonwagens. De eisen gelden ook niet voor huurkoop en koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is.


noot van Recreatiewoning.nl
Let wel:
Bovenstaande bepalingen gelden voor het aankopen van recreatief vastgoed in Nederland. Elk land heeft zo zijn eigen regels op het juridisch vlak. Ook bij het aankopen van een tweede woning in een EU land is het zo dat het desbetreffende land zijn geheel eigen beleid en wetgeving heeft. Neem dit dus goed mee in uw gedachten als u overweegt een 2e huis in het buitenland aan te kopen

Redactioneel auteur, een functie voor u ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Over Recreatiewoning.nl

Frankrijk: 2e huis + fiscale wijzigingen

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

0 reacties

Reactie plaatsen