Een recreatiewoning voor langere tijd huren

geplaatst op 15-02-2016
 Zomervakantie 
alt

Lijkt het u leuk om naast uw huidige woning in Nederland een tweede woning elders in Europa te huren? Wellicht biedt een recreatiewoning de oplossing! Een recreatiewoning is kleiner dan de meeste gezinswoningen, maar biedt voldoende ruimte om uw vakantie in door te kunnen brengen. Dit kan met z’n tweeën, maar vanzelfsprekend ook met het hele gezin als u een iets groter vakantiehuisje huurt. Als u van plan bent om meerdere jaren naar dezelfde plek af te reizen of zelfs meerdere keren per jaar een bezoek te brengen aan een bepaald gebied, is het aantrekkelijk om een recreatiewoning voor langere tijd te huren. Waar moet u echter op letten bij de huur van een vakantiehuis? U wilt immers voorkomen, dat u kort na het huren van uw vakantiewoning met complicaties te maken krijgt.

De staat van een recreatiewoning

Voordat je een recreatiewoning huren gaat is het allereerst is het vanzelfsprekend van groot belang om de staat van uw toekomstige recreatiewoning te inspecteren. Lekkages rond leidingen of van buitenaf zijn bijvoorbeeld een van de grootste ergernissen voor woningbezitters, zeker als u hier pas na het tekenen van de huurovereenkomst achter komt. Loop de leidingen daarom goed na op vochtige plekken, evenals dat u langs de muren kunt zoeken naar lelijke schimmelplekken. Deze schimmelplekken zijn een indicator voor een grote hoeveelheid vocht in uw muren, wat vaak maar moeizaam weg te krijgen is. Integendeel, vaak verspreidt de schimmel zich steeds verder over de muur!

Dit is een voorbeeld van een indicator, dat de staat van het vakantiehuisje niet heel goed is. Ook de staat van het sanitair is belangrijk, omdat u hier immers geregeld zult douchen. Kijk goed of de kitranden in de badkamer nog enigszins schoon zijn en of het toilet stevig tegen de muur bevestigd zit. Tot slot kunt u kijken naar de staat van de keuken. Is de oven schoon, werkt het fornuis, enzovoorts. Een goede inspectie vooraf is van groot belang, om straks met een fijn gevoel in uw recreatiewoning te kunnen verblijven.

Controleer de verhuurders

Ook het natrekken van de verhuurder(s) van uw nieuwe recreatiewoning kan helpen bij het nemen van een besluit over het wel/niet ondertekenen van het huurcontract. Staat de verhuurder als betrouwbaar bekend op internet, hebben andere mensen recensies achtergelaten over hun verblijf in een vakantiewoning van de verhuurder, enzovoorts. U zou bijvoorbeeld ook bij de buren van de recreatiewoning kunnen informeren, welke huurders voor u gebruik hebben gemaakt van de recreatiewoning en wat hun beeld is van de verhuurder.

Pas wanneer alles duidelijk is, kunt u denken aan het ondertekenen van een contract. Helaas komt het geregeld voor, dat de staat van een recreatiewoning niet aansluit bij het vooraf geschetste beeld. Door zelf een inspectie te doen weet u precies wat u kunt verwachten. Al blijft het soms lastig om een inschatting van de waarde te maken. Zeker bij een contract voor een langere tijd is dit belangrijk, omdat u wilt voorkomen dat u na een jaar zelf dient te klussen.