Een relaxte inrichting verhoogd het vakantiegevoel

geplaatst op 19-01-2021
 Tweede woning 
Recreatiewoningen worden gemaakt om te recreëren. Maar wat is dat recreëren eigenlijk en wat moet een woning hebben om aan dit niveau te voldoen? Heeft je ‘gewone’ woning jouw DNA en moet het jouw thuis zijn, een recreatiewoning moet je vooral tot rust laten komen. Toch zie je in veel recreatiewoningen dat dit maar voor een deel gerealiseerd is. En dat heeft met name te maken met de inrichting.
alt

Recreëren
Onder recreatie worden eigenlijk alle vormen van vrijetijdsbesteding verstaan. Dit wil zeggen alle activiteiten die kunnen worden gedaan naast de dagelijkse verplichtingen als werken, huishouden en zorg voor anderen. Recreëren doet je om te ontspannen, om op te laten, je energie te vernieuwen en te ontladen van opgelopen spanning.

Mooi is ondergeschikt
Met die gedachte is het vreemd dat de inrichtingen van een recreatiewoning vaak kil en steriel is. Vaak zie je kille oncomfortabele meubels, plavuizen vloeren en harde niet uitnodigende banken en stoelen. Onderhoud staat daarbij duidelijk voorop en dat is jammer. Zeker in een vakantiewoning waar je maar even bent en waar het uitgangspunt ‘vakantie, recreatie en tot rustkomen’ is, moet je je direct comfortabel kunnen voelen. Een goed matras en heerlijke relax fauteuils zijn dan geen optie maar een vereiste.

Kies comfortabele basis elementen
Kijk je naar interieur dan kun je daarin onderscheid maken tussen elementen die vooral functioneel zijn en die sfeer maken. Uiteraard hebben elementen die beide hebben altijd de voorkeur. Moet je binnen een bepaald budget blijven of staat (zoals bij een vakantiewoning) de levensduur mee voorop dan kun je een onderscheid aanbrengen.

Een tafel blijft bijvoorbeeld een tafel. Het materiaal bepaald daarbij de sfeer en de levensduur. Belangrijk zijn nog wel de afmetingen en de hoogte. Maar veel belangrijker zijn de stoelen bij de tafel. Die bepalen of je fijn kunt zitten en gebruik zult maken van de tafel. Ook een fijn kleed op de vloer of nog liever een warme vloer door vloerverwarming, geven een cosy gevoel. En ook lampen werken mee aan de sfeer.

Laat je bezoekers makkelijk opstaan
Wil je je recreatiewoning in het voor- en najaar ook graag aan senioren verhuren, dan is het belangrijk dat je je interieur daarop aanpast. De vijftigers van nu trekken er bijvoorbeeld graag op uit, mits je huisje de nodige comfort kan bieden. Deze comfort zit in voldoende ruimte, fijne stoelen en een goed bed. Leg je ze graag in de watten, dan is een sta op stoel een echte musthave. Met een sta op stoel, sta je heel gemakkelijk op. Ook na een urenlange wandeling.

Heb je rugklachten of wordt je gewoon iets ouder, dan is opstaan uit een stoel niet altijd zo makkelijk. Je kunt pijn voelen bij het opstaan. Met een sta op stoel heb je hier geen last van omdat de stoel je lichaam ondersteund bij het opstaan. Qua vormgeving zijn ze overigens erg trendy en verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen en eenvoudig te combineren met diverse stijlen.

Wil je echt een relaxewoning er van maken, dan kun je nog een stapje verder gaan en voor relaxstoelen met massage functie kiezen.