Een tweede woning in Zuid-Afrika aanschaffen

geplaatst op 30-05-2016
 Zomervakantie 
alt

Zuid-Afrika heet voluit en officieel de Republiek Zuid-Afrika en is het zuidelijkst gelegen land van het continent Afrika. De (bestuurlijke) hoofdstad is Pretoria, maar Johannesburg wordt gezien als het economisch hart van het land. Zuid-Afrika heeft een lange kustlijn die van het noordwesten (Atlantische Oceaan), via het zuiden, loopt naar het noordoosten (Indische Oceaan). De Atlantische en Indische Oceaan ontmoeten elkaar bij Kaap de Goede Hoop, bij Kaap Agulhas om precies te zijn: het meeste zuidelijke punt van Zuid-Afrika en het Afrikaanse continent.

Zuid-Afrika is door het heerlijke klimaat en de natuurlijke rijkdom een geliefde vakantiebestemming. Sterker nog, veel buitenlanders en vooral Europeanen, kopen een (tweede) woning in Zuid-Afrika; om zich daar te vestigen of tijdens vakanties van alle pracht en praal te genieten.

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Zuid-Afrika kenmerkt zich door de eeuwen heen met kolonialisme, waarvan de invloeden vandaag de dag nog steeds duidelijk aanwezig zijn. Nederlanders, Portugezen en Engelsen hebben door de historie heen dit Afrikaanse land gekoloniseerd. In de 20e eeuw was Zuid-Afrika in de greep van Apartheid; een systeem van rassensegregatie waaronder de niet-blanke bevolking ernstig werd gediscrimineerd. In 1990 werd de apartheid eindelijk afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen.

Door de vele Europese invloeden is Zuid-Afrika een land van enorme culturele en antropologische diversiteit met elf officiële talen, waaronder het op het Nederlands gestoelde Afrikaans. De bevolking van Zuid-Afrika kan grofweg verdeeld worden in vier groepen: De blanken (10%), de 'zwarten' (78%), de kleurlingen (9%) en de Aziaten (3%). De weg die Nelson Mandela met zijn vergevingsgezindheid naar de blanke onderdrukkers heeft ingeslagen, gaat vaak nog met onderliggende spanningen gepaard, maar deze rainbow nation doet er alles aan om op een saamhorige manier met elkaar te leven.

Aan de kust

Zo divers als de bevolking is, zo divers is ook de prachtige natuur in Zuid-Afrika. Allereerst is daar de lange kustlijn van zo'n 2800 km waar veel toeristische trekpleisters, met als bekendste plaats Kaapstap, aan liggen. Kaapstad verdient hier een ruimere beschrijving.

 • Kaapstad
  Als u een tweede woning wilt aanschaffen is Kaapstad een van de beste plaatsen om dat te doen. Met een geweldig klimaat bent u verzekerd van vele zonuren per jaar. De watersportmogelijkheden zijn legio. U kunt de woeste branding met een surfboard trotseren of gedurende een dagtrip zeevissen uw hengel uitwerpen. Voor de avonturiers liggen aan de kust genoeg plaatsjes en mogelijkheden om vanuit een cage (kooi) met de witte haai te 'zwemmen'! Tijdens een boottocht zijn, afhankelijk van het seizoen, dolfijnen, walvissen en zeeleeuwen niet te missen.

 • Tafelberg
  Wandelaars kunnen de Tafelberg niet laten liggen: met zijn platte bovenkant op zo'n 1000 meter hoogte en de meerdere toppen van het gebergte (met Duivelspiek, Leeukop en Seinheuwel als hoogtepunten), is de Tafelberg van heinde en verre te aanschouwen. De beeldbepalende Tafelberg is een van de belangrijkste toeristische attracties en kan ook per kabelbaan bezocht worden.

  Op de Tafelberg heeft u een schitterend uitzicht over de baai, waa ru in de verte Robbeneiland ziet liggen. Dit eiland is vooral bekend omdat Nelson Mandela hier jarenlang gevangen werd gehouden door het Apartheidsregime. Tegenwoordig staat Robbeneiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en kunnen toeristen rondleidingen krijgen in deze voormalige gevangenis.

 • Tuinroute
  Een ander hoogtepunt is de tuinroute, die u over Route 62 langs uitgestrekte wijngaarden en prachtige binnenlanden voert. Bekende plaatsen als Stellenbosch en Swellendam herbergen veel gebouwen in Kaap-Hollandse stijl; een stijl die zich kenmerkt door een mix van Nederlandse en Afrikaanse architectuur.

Op safari

Zuid Afrika staat ook bekend om zijn wildernis en herbergt veel nationale parken. Het bekendste is het Krugerpark: een uitgestrekt wildpark in het noordoosten van Zuid-Afrika. Een safari in het Kurgerpark is een onvergetelijke gebeurtenis. U kunt ervoor kiezen om te overnachten op een van de vele campings: in een tent wordt u letterlijk één met de natuur. Maar er zijn ook genoeg lodges, die uitgerust zijn met alle luxe en comfort, waar u 's avonds na een warme douche op uw balkonnetje de nachtelijke geluiden kunt aanhoren onder het genot van een goed glas (Zuid-Afrikaanse!) wijn.

Tijdens een safaritocht draait alles om het spotten van wilde dieren. Een safari in het Krugerpark is eigenlijk pas echt compleet als u de 'Big Five' hebt gespot. De 'grote Vijf' zijn: de leeuw, de buffel, de (zwarte) neushoorn, de olifant en het luipaard.

Johannesburg

Als toeristische bestemming is Johannesburg wellicht minder bekend dan Kaapstad, maar dat maakt Johannesburg er niet minder aantrekkelijk om. Zo is een bezoek aan het Apartheidsmuseum erg de moeite waard: een indrukwekkend, maar triest stukje geschiedenis over het land. Een rondleiding door Soweto mag ook niet ontbreken. Soweto staat voor South Western Townships. Dit is het grootste en bekendste township ('krotten kamp') van Zuid Afrika. Soweto is onder meer de thuisgrond van Nelson Mandela en bisschop Desmon Tutu. Een bungeejump van de Orlando Towers in Soweto is voor de waaghalzen een spectaculaire ervaring! Als laatste mag een bezoekje aan de wijk Sandton niet vergeten worden. Sandton staat onder meer bekend om zijn bankdistrict en shopping mall met vele trendy winkels. De jet set pikt graag een terrasje op Sandton Square, het bekende plein in Sandton waar u onder meer aankijkt tegen het imposante gebouw van het luxueuze Michelangelo Hotel.

Armoede en gevaar

Zuid Afrika staat met zijn absolute schoonheid van mensen, natuur en cultuur ook bekend om zijn armoede. Er is inderdaad een arme onderklasse, maar mede door het promoten van positieve discriminatie is een brede 'zwarte' middenklasse ontstaan. Dat doet niets af aan de nog steeds erbarmelijke omstandigheden waarin de onderklasse zich vaak bevindt. Bezoekers moeten daarom wel altijd op hun hoede zijn; armoede en gevaar gaan nu eenmaal hand in hand en dat is in Zuid-Afrika niet anders. Goed opletten is het devies, maar laat u niet weerhouden om de vriendelijkheid en liefde van de Zuid-Afrikaanse mens te ontdekken!


Zuid-Afrika is meer dan de moeite waard

Overweegt u een woning aan te schaffen in het buitenland, dan is Zuid-Afrika een hele grote en goede optie. Kijk bij Recreatiewoning.nl voor meer informatie en beschikbaarheid, er is (betaalbare) keuze aan overvloed. Of u nu een luxe villa aan de kust in Kaapstad zoekt of een idyllisch landhuis met een eigen wijngaard in het binnenland: Afrika biedt voor elk wat wils.