Is een vakantiewoning in Italië een langgekoesterde droom en ben je van plan om die droom werkelijkheid te laten worden? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van een aantal zaken waarmee je te maken krijgt bij het kopen van een (recreatie)woning in de Laars. Sommige dingen gaan namelijk net even anders dan in Nederland.
Je zoektocht naar een vakantiewoning in Italië begint met het bepalen van het budget, dus vóórdat je jouw hart verpandt aan dat schattige huisje in Toscane. Realiseer je, dat het moeilijk is om als Nederlander in Italië een hypotheek te krijgen. Mocht dit je wel lukken, dan gaat het meestal om ongeveer 60 procent van de aankoopprijs. Ook een Nederlandse hypotheek op een Italiaanse woning is vaak een moeilijk verhaal. Mocht je overwaarde hebben op je Nederlandse huis, dan is het misschien een idee om dat te investeren in je Italiaanse droom.
Op websites als Idealista.it en Casa.it kun je alvast een beetje struinen door het huizenaanbod. Pas wel op met reageren via deze sites, want een makelaar kan je dan als klant beschouwen en vervolgens commissie berekenen als je tot aankoop overgaat. In Italië is de rol van de makelaar namelijk net even anders. Het is in principe een bemiddelaar, die zowel voor de verkoper als de koper optreedt en ook door beide partijen betaald wordt. Mocht je een (Nederlandse) aankoopmakelaar hebben ingeschakeld, laat het contact dan altijd via hem/haar verlopen.
Het ligt er een beetje aan in welke prijsklasse je een huis zoekt, maar over het algemeen geldt dat je tijdens een bezichtiging in Italië niet de geur van vers gebakken appeltaart hoeft te verwachten, of zelfs maar een opgeruimd huis. Het is de kunst om hier doorheen te kunnen kijken.
Het is belangrijk om je Italiaanse vakantiehuis goed te verzekeren. Sluit in ieder geval een opstalverzekering en een inboedelverzekering af. Mocht je de recreatiewoning ook willen verhuren, dan is het verstandig om je ook te verdiepen in de aansprakelijkheidsverzekering. Als een gast schade oploopt tijdens het verblijf in jouw huis, bijvoorbeeld doordat er een schilderij naar beneden valt, precies op de laptop van de huurder, dan wordt deze schade (mogelijk) door je aansprakelijkheidsverzekering gedekt.
Voor je jezelf eigenaar mag noemen van een heuse ‘casa’ moet je eerst langs de notaris. Dit kan een behoorlijk lange zit zijn, want het koopcontract wordt zowel in het Italiaans als in het Engels voorgelezen. Tenminste, als je de Italiaanse taal (nog) onvoldoende beheerst. Houd er rekening mee dat jij opdraait voor de kosten van het vertalen van het koopcontract door een beëdigd vertaler.