Opstalverzekering appartement recreatiewoning

geplaatst op 21-03-2019
 Tweede woning 
alt

Een waterleiding die springt en de woonkamer van het appartement onder water zet. De televisie in een recreatiewoning die door oververhitting in brand vliegt. Het zijn zomaar wat voorbeelden van dingen die kunnen gebeuren. De kosten om alles te herstellen kunnen enorm oplopen. Gelukkig kun je als eigenaar je appartement of recreatiewoning verzekeren tegen schade door brand, water en andere nare situaties. Dat doe je met een opstalverzekering.

Nut en plicht opstalverzekering

Als eigenaar van een appartement of recreatiewoning kun je deze ruimte verzekeren met een opstalverzekering. Hiermee verzeker je de muren, de opbouw en het dak. Verder is alles wat nagelvast zit verzekerd. Dus als je keuken afbrandt of er iets gebeurt met je badkamer, hoef je je geen zorgen te maken. Alle schade die ontstaat door een vlammenzee, inbrekers, een fikse storm, water uit leidingen, een stevige regenbui of andere vervelende dingen, kun je verhalen op je verzekeringsmaatschappij. Dat is wel zo’n fijn idee. Zo’n opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt door kredietverstrekkers (zoals een bank) soms wel verplicht gesteld als je een hypotheek afsluit voor de financiering. Als eigenaar van een pand, is het fijn om deze te verzekeren. Ook, of misschien wel vooral, als jij niet degene bent die het bewoont. 

Appartement of recreatiewoning verhuren

 Als je een appartement koopt, is de opstalverzekering meestal geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wil je je appartement verhuren? Dan is het vaak een goed idee om je woning aanvullend te verzekeren. Dit geldt ook voor je recreatiewoning. Als je je vakantiehuisje, chalet of stacaravan alleen zelf gaat gebruiken, is een gewone verzekering prima. Maar heb je net veel tijd en geld besteed om je recreatiewoning geschikt en aantrekkelijk te maken voor de verhuur? Denk dan eens aan een speciale opstalverzekering voor vakantiehuizen. Je kunt dan bijvoorbeeld in één moeite de schuur, serre, voortent of verhogingen meeverzekeren. Er zijn zelfs verzekeringen die huurderving dekken, dus de financiële schade die je hebt als je vakantiehuis leegstaat. Dat kan aantrekkelijk zijn als er een flinke hypotheek op zit. 

Premie van een opstalverzekering

Hoeveel je betaalt voor een opstalverzekering, hangt af van een aantal factoren. Ten eerste bepaalt de herbouwwaarde van je recreatiewoning of appartement de hoogte van de premie. Met andere woorden: wat kost het als je appartement helemaal uitbrandt of je chalet instort door een omgewaaide eik en opnieuw gebouwd moet worden? Je kunt ook kiezen uit verschillende dekkingen. Vind je een verzekering tegen de meest gangbare risico’s wel genoeg, dan is een basisdekking geschikt voor jou. Wil je je liever tegen alles wat er maar kan gebeuren verzekeren? Kies dan voor een allriskdekking. Bedenk wel dat de meeste verzekeraars bepaalde risico’s uitsluiten. Het gaat dan vaak om zaken als aardbevingen en oorlog. Deze uitsluitingen kun je nalezen in de polisvoorwaarden van je verzekering. Als je je appartement of recreatiewoning gaat verhuren, check dan ook of verhuur is toegestaan en of schade dan gedekt is. En kijk ook even of je aangemerkt kunt worden als ondernemer, dat is gunstig voor de btw. Tot slot wordt de hoogte van de premie bepaald door het eigen risico dat je kiest; hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie en andersom. De kosten en voorwaarden van opstalverzekeringen kunnen flink verschillen, om die reden is het dus goed om te kijken naar de waarde van de woning, de gewenste dekking en hiermee een vergelijking te maken tussen meerdere aanbieders van opstalverzekeringen.