Hoe zorg je ervoor dat je recreatiewoning rolstoelvriendelijk is?

geplaatst op 18-08-2023
 Tweede woning 
alt

Heb je een vakantiehuisje dat je rolstoelvriendelijk wil maken, dan zijn er een aantal aanpassingen mogelijk. Als je aangewezen raakt op het gebruik van een rolstoel dan moet de gehele woning hierop worden aangepast. Je wilt natuurlijk alles zoveel mogelijk zelf blijven doen. Ditzelfde geldt uiteraard voor een recreatiewoning. Een elektrische rolstoel moet door alle deuropeningen passen en moet in alle ruimtes kunnen komen. Wil jij ook weten hoe je ervoor zorgt dat je recreatiewoning rolstoelvriendelijk is, lees dan snel verder.

Algemene Rolstoelvriendelijke aanpassingen

Allereerst moet je zorgen dat je in je recreatiewoning kan komen. Maak aan de voor- en achterkant van de drempel een drempelloop zodat de rolstoel over de drempel kan maar regenwater niet binnen kan lopen. Maak eventueel buiten een lichte helling voor het gemakkelijker in- en uitrijden. Het elektrisch openen van buitendeuren is ideaal omdat een rolstoelgebruiker dit soms moeilijk zelf kan. Buitenverlichting met een sensor is optimaal om de ingang te verlichten. Voor eventuele drempels in huis kunnen mogelijk oprijplaten worden gelegd of ze kunnen worden verwijderd. De deuropeningen moeten breed genoeg zijn om een rolstoel doorgang te geven, dat betekent dat de opening minimaal 85 centimeter breed moet zijn. Vraag informatie, advies en hulp van Totale Zorgwinkel.

Keuken en huiskamer 

Zorg dat het werkblad in de keuken op een werkhoogte van 75 cm zit zodat je met de rolstoel onder het werkblad kan rijden. Op deze manier kun je de keuken gewoon verder gebruiken. Zorg ervoor dat het werkblad en de spoelbak niet te diep zijn. Zorg voor ladekastjes beneden zodat alles erin gemakkelijk bereikbaar blijft. Plaats de oven op ooghoogte, breng een mengkraan aan met een hendel en plaats een inductie kookplaat. In de woonkamer moet voldoende ruimte zijn om te draaien, maak zo nodig ruimte vrij en verwijder overtollige meubels. Maak het openen en sluiten van ramen en gordijnen mogelijk met behulp van een afstandsbediening.

Toilet en badkamer

Een verhoogd toilet met beugels maakt het mogelijk om zelf het toilet te blijven gebruiken. Zorg dat je bij het fonteintje en de toiletrolhouder kunt. De badkamer moet ruim genoeg zijn om te draaien met de rolstoel, een inloopdouche met een zitje is optimaal. De wastafel moet ruimte hebben om er met de rolstoel onder te rijden en ook deze mengkraan moet met een hendel te bedienen zijn.

Rolstoelvriendelijk genieten van je vakantiehuisje

Maak je vakantiewoning rolstoeltoegankelijk en rolstoelvriendelijk door alle ruimtes aan te passen.  Zo kun je ook in een rolstoel blijven recreëren in je eigen huisje, eigen haard is goud waard, toch?