Een vakantiewoning kopen? Vergeet dit niet!

geplaatst op 20-06-2019
 Tweede woning 
alt

Wie droomt er nou niet van? Het moment dat je een vakantiewoning naast je huidige woning kan kopen. Op vakantie gaan is de ultieme manier om te ontspannen en bij te komen van maanden hard werken. Maar ook wanneer je met pensioen bent is het heerlijk om op een andere plek te kunnen genieten van je vrije tijd. Wanneer je helemaal gek bent op een bepaalde regio in Nederland of misschien wel in Italië kan je hier een vakantiewoning kopen. Zo ben je verzekerd van een accommodatie als je in het hoogseizoen op vakantie wil. Als je niet in je vakantiewoning verblijft kan je de woning verhuren zodat deze niet voor een lange tijd onbewoond is en je de kosten kan blijven dekken. In dit artikel geven we je een aantal tips bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland of het buitenland.

De bijkomende kosten

Net als bij een eerste woning moet je bij een tweede woning ook rekening houden met de bijkomende kosten. Wanneer je een tweede woning aanschaft moet je je goed realiseren dat de kans groot is dat je hier meer belasting over moet gaan betalen. Een tweede woning behoort namelijk tot je bezittingen in box 3. Boven de grens moet je belasting gaan betalen op het vermogen. Het percentage dat je moet afdragen is afhankelijk van de hoogte van je vermogen.

Naast belasting sluit je ook voor deze woning verschillende verzekeringen af en heb je onderhoudskosten die hoog kunnen oplopen. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan je op dat moment veel geld besparen.

Een hele andere kostenpost dat ook vaak onderschat wordt is de kosten voor de inrichting van de woning. Veel kleine meubels zorgen toch vaak voor een groot bedrag. Inrichting dat vaak niet wordt meegerekend maar toch van belang is in een woning is verlichting. Kies je voor simpele inbouwspots, een led strip of een kroonluchter? Er is erg veel keuze. Als je wil kan je hier ook op besparen door te kiezen voor de goedkoopste variant.

Vakantiewoning in Nederland kopen

Het grote voordeel van het kopen van een vakantiewoning in Nederland is dat het erg dichtbij is. Hierdoor is het mogelijk om een weekend of lang weekend naar je vakantiehuis te gaan. Voor een weekend rij je niet even naar bijvoorbeeld Italië of Spanje. Op die manier kan je ook kort van tevoren kijken of het wel lekker weer wordt. In Nederland is het lastig om een voorspelling te doen over het weer. Zo kan je op het laatste moment er nog voor kiezen om wel of niet naar de vakantiewoning in Nederland te gaan.

Vakantiewoning in het buitenland kopen

Een tweede woning in het buitenland is erg aantrekkelijk maar vergt wel extra tijd en geld. De eerste stap is het beslissen van de locatie. In welk land, provincie of misschien wel dorp wil je wonen? Wanneer je in Nederland een tweede woning in een stad hebt wil dat niet zeggen dat jouw vakantiewoning ook in een stad moet zijn. Misschien wil je juist meer rust op vakantie en kies je voor een vakantiewoning op het platteland.  

Omdat je niet elke week of elke maand in je vakantiewoning in het buitenland zal zijn kan je de woning niet in de gaten houden. Je kan er dan voor kiezen om deze werkzaamheden uit te besteden. Er zijn verschillende bedrijven die jouw woning kunnen verhuren en tevens zullen zorgen voor het onderhoud.