Ga eens Wadlopen tijdens de vakantie

geplaatst op 09-03-2015
 Zomervakantie 
alt

Als je tijdens de vakantie in het noorden van het land verblijft en niet te dicht van de kustlijn bent gesitueerd en bovendien sportief ingesteld bent dan zou je kunnen overwegen om eens een dagje te gaan Wadlopen. Je kunt starten vanaf het vaste land of als beginpunt één van de Waddeneilanden nemen. Snel een huisje huren en op pad!
Deze bezigheid wint aan populariteit en kan tijdens de vakantie een leuke afwisseling zijn ten opzichte van de andere bezigheden tijdens je verblijf. Wadlopen is wel iets wat je serieus moet nemen en een goede basisconditie is onontbeerlijk en uiteraard moet je ook goed ter been zijn.
Een wandeling tussen het vaste land en de eilanden mag trouwens alleen gemaakt worden onder begeleiding van een ervaren Wadloopgids. Deze heeft de nodige kennis waar je rekening mee moet houden tijdens de wandeling over de Wadden en weet bovendien waar je wel en waar je niet kunt lopen. De getijden en de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij het Wadlopen.

Waar kun je het beste deelnamen aan een Wadloop ?

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan één van de Wadlooptochten. Verblijf je in één van de vele vakantiehuizen op de Waddeneilanden dan is de kans aanwezig dat je je op kunt geven voor dit unieke wandelgenre.
Vanaf eilanden als Schiermonnikoog, Texel en Ameland zijn er prima tochten te doen. Deze kun je als je lichamelijk gezond bent en een redelijke basisconditie hebt onder normale omstandigheden zeker lopen. Ben je een ervaren Wadloper en zoek je een uitdaging dan ik de toch vanaf Terschelling naar het vaste land van Nederland een echte uitdaging. Deze tocht is ruim achttien kilometer lang en afhankelijk van de groep en de weersomstandigheden ben je circa vijf tot zeven uur onderweg.
Het is belangrijk als wandelgroep bij elkaar te blijven en goed te luisteren naar de aanwijzingen van de Wadloopgids. Zijn kennis is van groot belang tijdens deze actieve excursie. Eb en vloed zijn natuurverschijnselen waar je terdege rekening mee moet houden als je deze wandeling op de Waddenzee maakt.

Kledingtips en andere punten van attentie

Als je actief gaat deelnemen aan een Wadlooptocht dan is een goede voorbereiding belangrijk. Dit begint bij de kleding die je aan moet. Hoge wandelschoenen zijn eigenlijk een must. Hierboven is een korte broek met daaronder kniekousen aan te raden. Al wandelend zal je bemerken dat je schoenen en onderbenen als snel onder de modder komen te zitten. Een lange broek is dan ook niet verstandig daar deze al snel nat en vies wordt en daardoor niet comfortabel is en bovendien door het vocht extra zwaar wordt. Voor je bovenlichaam is het belangrijk om je gelaagd te kleden zodat je bij inspanning een jas of trui uit kunt doen en mocht bijvoorbeeld de wind toenemen je snel een windjack kunt aandoen. Neem in een rugzak ook extra droge kleding mee. Ook belangrijk is dat je drinkwater bij je hebt en ook voedsel wat je tijdens het Wadlopen tot je kunt nemen. Je bent toch uren onderweg en de wandelingen over de zandplaten kunnen rustig inspannend worden genoemd.
Als je van een uitdaging houdt en op één van de Waddeneilanden verblijft tijdens de vakantie dan is een Wadloop echt iets om serieus te overwegen. Het laat weer eens zien hoe divers ons eigen Nederland toch wel is!