Ga jij een tweede huis kopen? Denk dan aan deze 4 dingen

geplaatst op 23-06-2022
 Tweede woning 
Steeds meer mensen beseffen hoeveel waarde een tweede huis ze kan geven. Je wil namelijk een plek hebben die als een thuis voelt, terwijl je er misschien lang niet altijd bent. Ben jij van plan om een tweede huis aan te schaffen? Dit is zeker een goed idee om te overwegen. Echter zijn er wel veel dingen waar je aan moet denken bij het zoeken naar een tweede woning. Ben jij benieuwd wat deze dingen zijn? Dan is het aan te raden om deze blog goed door te nemen. Je leert hier namelijk precies waar je op moet letten bij het kopen van een tweede huis. Op deze manier ben je hoe dan ook voorbereid op wat er komen gaat.
alt

Kijk naar details

In de eerste plaats is het slim om goed naar de details van de woning te kijken. Bekijk de indeling en de conditie van bijvoorbeeld raam- en deurwerk. Dit scheelt aan comfort en heeft invloed op de waarde van het pand. Denk bijvoorbeeld aan aluminium ramen. Deze zijn sterk, onderhoudsvriendelijk, isoleren super goed en hebben een hoge mate van diefstalpreventie. Allemaal factoren die  handig zijn voor een tweede woning.

Bepaal hoe groot het huis moet zijn

Ten tweede is het handig om van tevoren te bepalen hoe groot je tweede huis moet zijn. Meestal zijn tweede huizen namelijk ietsje kleiner dan je normale woning. Dit is echter lang niet altijd het geval, met name wanneer je tweede huis iets meer in de natuur is. Per persoon verschilt de eis over hoe groot hun tweede huis moet zijn. Bedenk daarom dus goed van te voren wat voor jou de ideale grootte zou zijn van een tweede woning. Houd hierbij ook rekening dat je niet zoveel tijd spendeert in je tweede huis vergeleken met je primaire woning.

Is tijdelijke verhuur mogelijk?

Het is tevens zaak om de opties van een potentiële tweede huis goed te bekijken. Dit geldt met name op financieel gebied. Doordat je lang niet altijd in je tweede huis zal zijn, zal deze ook frequent leeg staan. Dit is een beetje jammer van je investering. Daarom is het een intelligente keuze om te bepalen of jij je tweede huis tijdelijk kunt verhuren. Wanneer het huis mooi is en de locatie in trek is, kun je namelijk een mooi bedrag terugverdienen waarmee je vaak zelfs de hypotheek kunt betalen voor de maand. Dit is dan ook zeker iets om over na te denken.

Kijk buiten Nederland

Tot slot is het geen slecht idee om buiten Nederland te kijken naar een tweede woning. In Nederland is er momenteel namelijk een groot woningtekort. Daardoor is het moreel discutabel om hier nog een woning te kopen voor jezelf. Daarbij is een huis in een ander land vaak voordeliger qua prijs. Tevens is het in sommige landen een stap naar het vergaren van een burgerschap van een ander land. Dit is daarom zeker iets wat het overwegen waard is.