Het beste vakantiehuis staat aan zee

geplaatst op 14-11-2019
 Zomervakantie 
alt

Er worden jaarlijks gemiddeld 1500 vakantiehuisjes gebouwd. De nieuwbouw vakantiewoning wordt nog goed verkocht en zijn gemakkelijk te verhuren. Verhuurinkomsten zijn voor particulieren vrijgesteld van belasting. Het ligt wat anders bij oudere recreatiewoningen. Deze woningen zijn lastig te verhuren en moeilijk te verkopen. Ongeveer de helft van alle vakantiehuisjes staat in een vakantiepark. Veel woningen staan in grote vakantieparken zoals Roompot, Landal of Center Parcs.

Locatie

Een béétje huisjespark heeft een goed onderhouden subtropisch zwembad, sauna en een moderne speeltuin. Locatie is enorm belangrijk. Op de Wadden en aan de Noordzeekust verkopen en verhuren vakantiewoningen, maar bij een huis in Twente of op het platteland in Zuid-Holland of Groningen is de verkoop lastiger zeker als de woning ook nog verouderd is. Het Brabantse park Fort Oranje in Zundert was een voorbeeld van een verloederd vakantiepark. Inmiddels is het park ontruimd. Er zijn nog veel van soortgelijke parken en campings in Nederland. Deze woningen worden nog steeds voor lange termijn verhuurd aan meestal arbeidsmigranten, maar ook aan mensen die gescheiden zijn en woonruimte nodig hebben.

Luxe

Een vakantiewoning dient te voldoen aan de eisen van de moderne consument. Die verwacht modern en comfortabel meubilair en een riante badkamer met grote douchecabines met massagedouche. De vakantiehuisjeshuurder wil minimaal dezelfde luxe als thuis, liefst meer zoals een sauna en een houtkachel. Hierdoor wordt de woning ook verhuurbaar buiten de zomer. Goede woningen zijn voor alle leeftijdsgroepen geschikt door gelijkvloers slapen en baden.

Beoordeel kritisch het eigen vakantiehuis. Is de keuken en de badkamer nog modern en is het meubilair nog schoon en comfortabel? Misschien is het tuinmeubilair aan vervanging toe? Een up to date vakantiewoning trekt huurders. Tenzij het een toplocatie is dicht aan zee. Die zijn snel verkocht of verhuurd.