Hoe bepaal je het budget voor je nieuwe keuken of badkamer in je recreatiewoning?

geplaatst op 28-02-2023
 Tweede woning 
alt

Het creëren van een nieuwe keuken of badkamer kan een spannende ervaring zijn, vooral als het gaat om je vakantiehuis. Het is al een hele mooie mijlpaal dat je je überhaupt een recreatiewoning kunt veroorloven in deze tijd. Juist dan is het belangrijk om het juiste budget te bepalen, voordat je begint met het plannen en ontwerpen van je nieuwbouw of renovatie. In dit artikel wordt in eenvoudige stappen uiteengezet hoe je een passend budget kunt bepalen voor het bouwen van een nieuwe keuken of badkamer in je vakantiewoning.

  1. Onderzoek

De eerste stap is het doen van onderzoek naar de kosten van soortgelijke projecten om een idee te krijgen van de kosten. Kijk op websites zoals deze, waar je vraag ‘Wat kost een keuken?’ zo wordt beantwoord. Op deze websites kun je snel verschillende soorten keukens en badkamers met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je met partijen te maken hebt die de keuken professioneel komen installeren. Je kunt ook vrienden en familie vragen of ze onlangs hun eigen huizen hebben gerenoveerd, zodat je meer inzicht krijgt in verschillende soorten budgetten en prijzen van verschillende soorten keukens of badkamers.

  1. Berekeningen

Zodra je weet wat voor soort project gepaard gaat met een bepaalde prijsklasse, kun je beginnen aan het berekenen wat jouw specifieke wensen zouden kosten. Reken altijd met extra ruimte in je budget, zodat je later nog een potje hebt voor onvoorziene uitgaven, wijzigingen of fouten in de inschatting. Als je deze gegevens bij de hand hebt, kun je een beter beeld krijgen van eventuele onverwachte verrassingen zodra de bouw begint. Ook maakt het een badkamer ontwerpen een stuk leuker, als je weet wat je kunt uitgeven.  

  1. Maak een planning

Wanneer je wensen en kosten niet helemaal overeenkomen, is het zaak om creatief aan de slag te gaan. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het echt nodig is om alles tegelijkertijd uit te laten voeren. We bedenken vaak zelf deadlines die helemaal niet nodig zijn. Soms kan een beetje langer de tijd nemen, zorgen voor een fijner proces en een mooier resultaat! 

Kortom, het bepalen van het budget is voornamelijk afhankelijk van jouw wensen voor de badkamer. Gelukkig kun je online de nodige informatie vinden voor een goed vooronderzoek. Vervolgens is het tijd voor de berekeningen, komen jouw wensen en kosten overeen? Daarna is het tijd om een realistische planning te maken en de bouw kan beginnen!