Hoe het beste aankopen te doen op vakantie?

geplaatst op 13-04-2019
 Zomervakantie 
alt

Als je op vakantie bent, is het vaak leuk en is het soms ook extra voordelig om bepaalde producten aan te schaffen. Maar waar moet je op letten als je aankopen doet in het buitenland? Het wordt op veel plekken steeds gemakkelijker om je geld uit te geven. Toch kun je op vakantie ook nog tegen ouderwetse problemen aanlopen.

De belangrijkste tips, voor het doen van aankopen op vakantie, zetten wij voor jou op een rij. Als jij je afvraagt ‘hoe je het beste aankopen doet op vakantie’, is het erg belangrijk om je te realiseren waar je bent en om wat voor een aankoop het gaat. Het verschilt per land en per regio hoe jij het beste jouw aankopen doet.

Er zijn verschillende manieren van betalen en verschillende valuta, maar er gelden ook beperkingen aan bepaalde aankopen die je graag mee terug naar huis wilt nemen. Denk aan invoertarieven en verboden op producten in te grote hoeveelheden van dat product. Dit kan van toepassing zijn op drank of rookwaren.

Je gedrag op vakantie kan ook van invloed zijn op het doen van aankopen, want je gedraagt je op vakantie vaak wat anders dan thuis. Je komt op vakantie bijvoorbeeld dingen tegen die je thuis nooit ziet, zoals die aparte bromfiets, kleding of authentieke kunst van het land, een typische auto, goedkope elektronica, je favoriete drankje of een heerlijke kaas of andere lekkernij. Wat jij op vakantie graag wilt kopen, kan werkelijk van alles zijn. Hoe pak je dit beste aan?

Gangbare manieren van betalen in het buitenland zijn betalen met een creditcard, je bankpas, met cash, of met ‘travellers cheques’, reischeques. Wij zetten de voor- en nadelen van deze betaalmiddelen voor jou op een rij.

Creditcard

Met een creditcard kun je alle kanten op. Wereldwijd wordt deze manier van betalen bijna overal geaccepteerd. Afhankelijk van jouw budget en limiet gelden er vrijwel geen beperkingen aan wat jij hiermee kunt aanschaffen. Dit kan ook nadelig uitpakken, als je onverantwoord omgaat met jouw creditcard.

Belangrijk is echter dat al jouw aankopen verzekerd zijn voor 180 dagen. Je bent met een creditcard verzekerd tegen diefstal, schade en zelfs verlies van jouw aankoop.
Ook kun je gemakkelijk online tickets of een restaurant reserveren en betalen met een creditcard. Met een creditcard hoef je maar weinig geld op zak te hebben en dat is erg handig en veilig bij grotere aankopen, maar ook op plekken waar veel zakkenrollers actief kunnen zijn.

Sowieso heb je met een creditcard voldoende bestedingsruimte voor onvoorziene aankopen die uit nood geboren zijn. Ongeacht of deze later wel of niet vergoed worden door jouw verzekering.

Wanneer je geen risico wilt lopen met diefstal van je creditcard dan kan je kiezen voor een prepaid creditcard. Bij een prepaid creditcard kun je namelijk alleen het geld verliezen wat er op de kaart staat. De krediet functie bij

Bankpas

Geld opnemen op een luchthaven is bijna altijd duurder dan op je bestemming, bijvoorbeeld in de stad. Pin geen ronde bedragen maar bijvoorbeeld 590 in plaats van 600, zodat je ook kleinere briefjes uit de automaat haalt om mee te betalen. Je valt dan minder op als toerist voor zakkenrollers. Als je pint, moet je opletten of de pinautomaat jouw “maestro” kaart ondersteunt, want anders betaal je wellicht onnodig extra voor een particuliere geldautomaat. Let ook op de instelling van jouw bankpas als je buiten Europa op vakantie gaat. Soms moet je de instelling aanpassen voor vertrek.

Cash

Met munt- en briefgeld betalen, geniet in vele landen nog de voorkeur boven pinbetalingen of bijvoorbeeld contactloos betalen. Zolang je niet met te veel contanten rondloopt, is cash geld op zak erg praktisch.
Als je van plan bent om meer dan €9.999,- mee te nemen op vakantie buiten de EU, dan moet je daarvan aangifte doen bij de douane. Binnen de EU hoeft dat niet.

Reischeques

Reischeques of travellercheques zijn een veilig alternatief voor contant geld of een creditcard. In nood, of wanneer de andere opties niet toereikend blijken, zijn reischeques een goed alternatief. Het grote voordeel is dat ze goed verzekerd zijn en je weer gauw beschikt over nieuwe cheques, mocht je ze onverhoopt kwijtraken. Het aankoopbewijs of een kopie daarvan moet je dan wel goed bewaard hebben.

Overschrijven met internet bankieren

Als je geld wilt overmaken om iets aan te schaffen op vakantie is ook internet bankieren een optie. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat hun internet verbinding, bijvoorbeeld een openbare Wi-Fi netwerk, erg kwetsbaar kan zijn. Op vakantie raden banken aan om alleen hun app te gebruiken voor internet bankieren. Jouw wachtwoorden zijn op een buitenlands netwerk namelijk niet altijd voldoende afgeschermd voor hackers.

Algemene reistips voor jouw aankopen op vakantie

Douane

Als je op vakantie bent, moet je bij bepaalde aankopen nadenken over importheffingen. Wat mag je kosteloos mee terug nemen zonder aangifte bij de douane? Er gelden verschillende regels voor het verkeer van goederen binnen de EU en van buiten de EU naar binnen toe. 

Bagage

Als je op vakantie een aankoop gaat doen, lijkt het misschien een overbodige tip om na te denken over de afmetingen en het gewicht van jouw aankoop. Als je vliegt, kun je voor serieuze extra kosten komen te staan en ook de benzine kosten kunnen enorm toenemen als je bijvoorbeeld je auto zwaar zou beladen voor de terugweg.

Veiligheid

Als je aankopen doet op vakantie, is het afhankelijk van de plek waar je bent, erg belangrijk om na te denken over jouw veiligheid. Je wilt veilig over straat en geen makkelijk doelwit zijn voor rovers of zakkenrollers. Dan is het voor de hand liggend dat je niet met al jouw rijkdom aan sieraden en met bijvoorbeeld een dure camera om je nek rondloopt, wanneer je van plan bent om producten aan te schaffen. Het is vaak raadzaam om je dan, zoals de lokale mensen te gedragen, dus niet te opvallend.

Als het om grote bedragen gaat bij bijvoorbeeld de aanschaf van een vakantiehuis of een stuk grond: laat je juridisch adviseren, zorg voor een tolk en zoek informatie over vergelijkbare ervaringen met zo een grote investering, kortom; vergelijk prijzen.

Relax!

Slaap er een nachtje over bij twijfel over een uitgave, want je bent tenslotte op vakantie. Verder is het ook bij de grotere aankopen erg belangrijk om de actuele wisselkoersen in de gaten te houden. Ze kunnen je zowel groot voordeel, als nadeel opleveren.
Daarnaast kan het tot een cultuur horen, dat je onderhandelt over de prijs van een grote aanschaf.

Zorg dat je aankoop ontspannen is en het geen geforceerde aankoop is, of dat je door de hete zon bevangen bent. Dan weet je met bovenstaande tips voldoende voor het doen van verantwoorde aankopen op jouw vakantiebestemming.