Hoe kun je in 2021 een recreatiewoning financieren?

geplaatst op 30-09-2021
 Tweede woning 
Een tweede huis – en dan met name een recreatiewoning – is een droomwens voor heel veel Nederlanders. Bij een groeiend aantal landgenoten blijft het echter niet bij een droomwens. Hoeveel mensen een tweede huis hebben is niet exact bekend, maar het zijn er in ieder geval een paar honderd duizend! Waarom neemt het aantal tweede woning bezitters toe? En hoe financieren zij hun tweede woning?
alt

Tweede huis voor jezelf of om te verhuren

Een deel van deze mensen heeft een tweede huis puur voor zichzelf. Maar ook steeds meer mensen kopen er een huis bij voor de verhuur. Dit geldt zowel voor “gewone” huizen als voor recreatiewoningen. Dan kan er ook zomaar sprake zijn van een derde, vierde of volgende woning.

Extreem lage rentes

De populariteit van de ‘tweede woning’ heeft voor een deel te maken met de extreem lage rente van dit moment.

De lage actuele rentes zorgen ervoor dat mensen met veel geld op zoek zijn naar een goede bestemming voor hun vermogen. Een spaarrekening levert tegenwoordig immers niets meer op (of kost soms zelfs geld). Een woning kopen om te verhuren is een manier om meer rendement te halen uit vermogen: het is een vorm van beleggen.

Daarnaast zorgt de lage rente ervoor dat het lenen van geld heel goedkoop is. Of het nou gaat om een hypotheek of een persoonlijke lening: de rentes hebben nog nooit zo laag gestaan.

Dankzij de lage rentes zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat een recreatiewoning een goede belegging is. Zelfs als ze het niet met hun eigen geld financieren, maar met een hypotheek of andere lening.

4 manieren om een vakantiehuis te financieren

Het financieren van een recreatiewoning kan op verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende:

1. Eigen geld
2. Speciale recreatiewoning hypotheek
3. Overwaarde in de eigen woning benutten
4. Persoonlijke lening

 

1-   Eigen geld

Zoals hierboven aangegeven, levert sparen op dit moment vrijwel niets meer op. Voor mensen met genoeg geld kan het interessant zijn om hun vermogen te gebruiken voor de aankoop van een recreatiewoning.

2 – Speciale vakantiewoning hypotheek

Voor het financieren van een recreatiewoning (tweede huis) kun je geen gewone hypotheek gebruiken. Er zijn een paar banken die speciaal voor recreatiewoningen een hypotheek aanbieden. De rentes en regels zijn wel duidelijk anders dan bij normale hypotheken.

De rente van een recreatiewoning hypotheek is wat hoger dan de normale hypotheekrente en de regels zijn wat strenger. Zo zul je altijd behoorlijk wat eigen geld moeten inbrengen. Vaak kun je tot maximaal 70 procent van de marktwaarde van de vakantiewoning financieren - de rest moet je zelf uit eigen middelen betalen.

3 – Overwaarde in de eigen woning benutten

Omdat de huizenprijzen de laatste jaren extreem hard gestegen zijn hebben veel huizenbezitters een behoorlijke overwaarde in hun woning. Overwaarde, dat is het verschil tussen de waarde van een woning en het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek op dat huis.

Die overwaarde kan een woningbezitter ‘opnemen’ door een extra bedrag aan hypotheek af te sluiten. Zo komt het geld van de overwaarde vrij zonder dat de woning verkocht hoeft te worden. Dat kan door het verhogen van de bestaande hypotheek of door deze over te sluiten naar een nieuwe (hogere) hypotheek.

Het benutten van de overwaarde in het eigen huis is een veel gekozen manier om de aankoop van een recreatiewoning te financieren. De actuele hypotheekrentes zijn bijzonder laag, daardoor zijn de maandlasten van een extra hypotheekbedrag te overzien.

4 – Persoonlijke lening

Is het te financieren bedrag niet te hoog is? Dan kan een persoonlijke lening ook een oplossing zijn. Net als alle andere rentes is ook de rente van een persoonlijke lening de laatste jaren flink gedaald. Daardoor is het maandbedrag voor een lening aanzienlijk lager dan een aantal jaar geleden.

Bovendien spelen er bij het afsluiten van een persoonlijke lening geen of nauwelijks kosten - dit in tegenstelling tot een hypotheek. Ook gaat het afsluiten van een persoonlijke lening vaak veel sneller en makkelijker dan een hypotheek. Voor bedragen tot 100.000 euro is de persoonlijke lening een keuze die vaak gemaakt wordt voor het financieren van een vakantiehuis.

Kosten en inkomsten van een recreatiewoning

Naast de vraag waar het geld voor de aankoop vandaan moet komen is het interessant om te kijken wat er financieel gebeurt als u de zo'n woning eenmaal bezit.

Welke kosten komen erbij kijken?

Het hebben van een vakantiewoning brengt extra kosten met zich mee aan onderhoud, misschien lokale belastingen of kosten van het terrein waar de woning staat. En vergeet de verzekering niet!

Inkomsten bij verhuur

Aan de andere kant kan een extra huisje ook geld opleveren: als de eigenaar het verhuurt aan anderen. Soms wordt dat zelfs geregeld op door het recreatiepark waar de vakantiewoning onderdeel van is. Wees echter kritisch op voorgespiegelde rendementen, deze zijn niet altijd realistisch.

Beter met eigen geld kopen of lenen?

Wie overweegt een vakantiehuis te kopen zal zich altijd afvragen wat de beste manier is om die aankoop te financieren. Welke van de vier mogelijkheden hierboven is daarbij de beste keuze? Is het slimmer om eigen geld te investeren of toch beter om geld te lenen?

Het antwoord op die vraag hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie en wensen. De keuze heeft gevolgen voor uw totale financiële plaatje, dus is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden en de gevolgen daarvan – zowel op de korte als lange termijn – goed door te (laten) rekenen. Alleen daarmee kunt u een weloverwogen beslissing nemen over de aankoop van een recreatiewoning.