Je eigen moestuin bij je vakantiewoning

geplaatst op 07-11-2020
 Tweede woning 
Heb je een vakantiewoning met een stukje grond gekocht? Allereerst gefeliciteerd! Maar heb je al gedacht - nadat je alle urgente zaken geregeld hebt - aan een eigen moestuin bij de woning? Het is duurzaam, ontspannend en straks als de oogst er is, is er geen groter genot denkbaar.
alt

First things first

Natuurlijk komt er veel op je af nadat je hebt getekend voor de koop van je recreatiewoning. Heb je er één in het buitenland? Dan moet je in een andere taal je verzekering regelen, belastingen, energie vergelijken, noem het allemaal maar op. Dat is een hoop werk, kost wellicht wat inspanning, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Daarna kun je je op de leukere dingen des levens richten.

Moestuin? Doen!

Zeker als je van plan bent om meer maanden per jaar op je vakantieadres door te brengen, is een moestuin een goed idee. Je hebt wat om handen, het is duurzaam en gezond, de lichte werkzaamheden (snoeien, onkruid wieden, bewateren) werken ontspannend en uiteindelijk zit je als een koning te genieten van je zelfgekweekte fruit, groente en kruiden. Vraag vooral de locals eens om advies.

Zuid-Europa

Want het is belangrijk dat je weet wat werkt en vooral wat niet werkt: verspil je tijd bijvoorbeeld niet aan al te exotische planten. Maar in bijvoorbeeld Zuid-Europa zullen tomatenplanten en kruiden groeien als kool. Over kool gesproken: in het najaar wordt het tijd voor cavolo nero (palmkool). Wist je ook dat komkommers, paprika's, uien, wortels, bleekselderij, courgettes, druiven, perziken, vijgen, walnoten en Spaanse pepers heel makkelijk groeien in de volle grond van een subtropisch klimaat?

Zonnige plek

Je bent wellicht geneigd je moestuin op een plek aan te leggen waar veel zon komt, maar zorg ervoor dat er, buiten de nacht, ook overdag wat schaduw is. Tomaten mislukken als ze te veel zon krijgen en basilicum droogt uit. Zoals net gezegd, weten je buren waarschijnlijk uit ervaring te vertellen wat de beste plek is. Voor het onderhoud tijdens periodes dat jij niet in het land bent, kun je misschien meteen een dealtje met ze sluiten - bijvoorbeeld door te delen in de oogst. Is ook wel zo sociaal.

Afval en je portemonnee

En waar we in Nederland veel te veel groenafval in de GFT-bakken storten, heb je in Zuid-Europa waarschijnlijk veel natuur om je heen. Dus kun je al je groenafval daar gewoon kwijt. En anders begin je een composthoop. In deze contreien zijn ze wat duurzaamheid betreft soms al een stuk verder - ze gooien zelden wat weg. Daarnaast is een moestuin natuurlijk fijn voor de portemonnee: van een stuk of tien zaadjes kweek je planten waaruit je kilo's tomaten oogst. Boordevol smaak dankzij de lokale, vruchtbare grond. Eet smakelijk en geniet!