Je recreatiewoning vergroenen? Hier moet je aan denken

geplaatst op 13-03-2025
 Tweede woning 
Het aantal mensen in Nederland dat duurzaamheid belangrijk vindt, zit flink in de lift. Zij willen niet alleen zelf groener leven, maar gaan ook het liefst op vakantie in een vakantiehuisje dat hier en daar verduurzaamd is. Daarom is het een slimme stap om als eigenaar van een recreatiewoning het huis te vergroenen.
alt

De vraag is alleen: welke voordelen zitten er precies aan het verduurzamen van je vakantiewoning en aan welke aandachtspunten moet je denken? Doe je er goed aan door de hele boel te isoleren, bijvoorbeeld door in het dak en in je kruipruimte isolatie te laten plaatsen? In dit artikel vertellen we er alles over, zodat ook jij kunt beginnen met verduurzamen.

Waarom is je vakantiehuis verduurzamen een goed idee?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom je vakantiehuis verduurzamen een goed idee is. Uiteraard heeft dit bijvoorbeeld al te maken met het feit dat je op die manier meer klandizie aan kunt trekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de Nederlandse consumenten alsmaar duurzamer wordt en daarom groenere keuzes maakt, onder andere in hoe zij vakantie vieren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen waarom investeren in een duurzaam vakantiehuis een aanrader is. Met de juiste maatregelen kun je bijvoorbeeld je energiekosten flink verlagen, omdat je minder energie hoeft te verbruiken.

Dat is niet alleen goed voor een beter milieu, maar ook voor je portemonnee aangezien je energierekening een stuk lager uit komt te vallen. Daarbij wordt je vakantiewoning aantrekkelijker voor toekomstige kopers (of huurders), omdat steeds meer mensen duurzaamheid belangrijk vinden. Mocht je je recreatiewoning ooit willen verkopen, dan is de verschuiving naar een duurzaam vakantiehuis dus ontzettend slim. En wat dacht je van het wooncomfort dat je terugkrijgt wanneer je je huis duurzamer maakt? Hoe je dat precies doet, lees je hieronder.

Isolatie als goede basis voor een duurzaam vakantiehuis

De basis in het vergroenen van je recreatiewoning ligt bij het isoleren van het hele huis. Een goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel minder energie dan een huis dat niet geïsoleerd is. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de warmte beter binnen wordt gehouden door de isolatie, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Denk onder andere spouwmuurisolatie, geïsoleerde vloeren en isolatie in je daken. Hiermee zorg je er direct voor dat je energierekening omlaag gaat en is het altijd comfortabel in huis.

Groenere recreatiewoning met HR++ of triple glas

Naast goede isolatie helpt kwalitatieve beglazing om de warmte binnen te houden wanneer het koud is. Tegelijkertijd zorgen dit soort ramen ervoor dat de warmte in de zomer juist buiten blijft. Er zijn twee populaire opties wanneer we het hebben over duurzaam glas: HR++-glas en triple glas. HR++ glas is dubbel glas met een speciale coating. Ook zit er edelgas tussen de ramen, wat als isolatie dient. Triple glas bestaat uit drie lagen glas met twee vullingen met edelgas en is dus een nog betere keuze in het kader van duurzaamheid. Dit glas is ideaal voor vakantiewoningen die het hele jaar worden gebruikt.

Wek met zonnepanelen je eigen groene stroom op uit de zon

Een andere manier om je energiekosten te verlagen en om een steentje bij te dragen aan een beter milieu is je eigen zonne-energie opwekken. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om zonnepanelen aan te schaffen waarmee dit kan. Het grote voordeel hiervan is dat je direct vanuit de zon bruikbare energie kunt krijgen. De enige investering die je hiervoor hoeft te doen, is het aanschaffen van zonnepanelen. Ook het aanschaffen van een warmtepomp voor verwarming en koeling is een slim idee in het kader van vergroenen.

Ook onderdeel van duurzaam wonen: begin met water besparen

Onder het verduurzamen van je recreatiewoning valt ook waterbesparing. Het verminderen van je waterverbruik draagt namelijk bij aan een groenere wereld. Dit doe je onder andere door waterbesparende kranen en douchekoppen aan te schaffen, zodat er niet onnodig veel water verbruikt wordt. Ook is het een aanrader om regenwater op te vangen en waar mogelijk te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het bewateren van de tuin of voor het doorspoelen van het toilet. Daarmee bespaar je al flink wat water.

Kies voor een groene tuin vol planten, bloemen en struiken

Tot slot is het goed om te weten dat je met een groene tuin vol planten, bloemen en struiken ook bijdraagt aan een groenere en duurzamere wereld. Een groene tuin is namelijk perfect voor de ondersteuning van de biodiversiteit. Het mooie hiervan is dat je tegelijkertijd voor een redelijk onderhoudsarme tuin kunt gaan. Kies bijvoorbeeld voor inheemse planten die weinig onderhoud en water nodig hebben en overweeg een groen dak. Groene daken zorgen ook meteen voor betere isolatie én het opnemen van regenwater. Kortom: het vergroenen van je recreatiewoning is meer dan een slimme investering te noemen, voor jezelf maar ook voor de wereld.