Jouw woning verlichten? Dit moet je weten!

geplaatst op 25-06-2024
 Tweede woning 
Als je jouw huis opnieuw gaat inrichten of net begint, dan staat of valt de sfeer met het aanbrengen van de juiste verlichting. Er zijn tegenwoordig veel meer soorten lampen en andere lichtbronnen dan vroeger, en ze leveren allemaal een verschillend effect op. Sommige lampen zijn goed om bij te werken, andere zorgen voor een knusse sfeer in de woonkamer, weer andere gebruik je om je mooiste bezittingen in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. En bij een goede verlichting hoort een goede verduistering. Lees hier de basics over het aantrekkelijk verlichten van jouw woning.
alt

Basisverlichting

Om te beginnen is het natuurlijk handig als je een ruimte snel in véél licht kunt laten baden: de zogenaamde basisverlichting. Daarvoor gebruik je grote plafondlampen. Denk aan inbouwspots, TL-buizen, of plafonnières. Die zijn perfect om in de winter een donkere dag te verlichten, maar kunnen in de zomer te fel zijn. Het is daarom handig om te kiezen voor lampen met een dimmer of met smart-technologie, zodat je snel het gewenste lichtniveau kunt instellen. Tegenwoordig is er basisverlichting met (meerdere) tinten ‘wit’ licht. Koop warme, zachte lampen om een gezellige sfeer te verkrijgen op plekken waar je eet en ontspant. Hiervoor gebruik je lampen met een lager wattage en een lagere kleurtemperatuur – tussen de 2500 en 3000 Kelvin. Voor de keuken en voor werkruimtes is een helderder, feller wit licht handiger. In deze ruimtes hang je krachtigere lampen met een kleurtemperatuur tot 5000 Kelvin op.

Accent- en sfeerverlichting

Basisverlichting is nodig en praktisch, maar niet de mooiste lichtbron die je in je tweede huis kunt hebben. Daarvoor gebruik je sfeerverlichting. Hieronder valt elke kleine lamp, lichtstrip of wandverlichting die een bepaalde plaats uitlicht. Voor decoratieve hoekjes, je slaapkamer en de zithoek is sfeerverlichting, liefst een systeem dat dimbaar is, een geweldige toevoeging. Accentverlichting duidt een lichtbron aan die een bepaald mooi plekje of object extra goed zichtbaar maakt: een grote vaas, een standbeeld, een monumentale kamerplant of een schilderij. Voor dit doel kan je spotjes, vloerverlichting en plafondlampen gebruiken. Een andere vorm van plaatselijke verlichting, spiegelverlichting, is speciaal bedoeld voor in de badkamer. Door de heldere lamp die in een spiegel of badkamer kast is ingebouwd, kan je jezelf zorgvuldig scheren of make-up aanbrengen.

Verduistering

Bij een goede verlichting hoort ook verduistering! Te veel licht van buitenaf werkt storend en over prikkelt je zintuigen. Bovendien kan het, nu de zomers steeds langer en warmer lijken te worden, behoorlijk heet worden in een kamer waar de zon fel naar binnen schijnt. En op een late zomeravond is het moeilijk om een sfeervol avondje binnenshuis te houden als het buiten nog overdag lijkt te zijn. De oplossing: artikelen om jouw ramen mee te verduisteren. Gordijnen en rolgordijnen op maat zijn makkelijk te bedienen, maar geven je alleen de keuze tussen wél of geen buitenlicht. Subtieler zijn jaloezieën met kantelbare lamellen zodat je het lichtniveau heel geleidelijk kunt aanpassen. Metalen jaloezieën zijn goedkoop, maar houten jaloezieën zijn erg sfeervol. En screens of rolluiken geven een uitstekende verduistering én houden door hun isolerende eigenschappen de zomerhitte buiten.