Koop uw 2de huis in Nederland in de recessie

geplaatst op 16-12-2011
 Tweede woning 
alt

Dit lijkt natuurlijk nogal een boute veronderstelling om juist in deze tijd een tweede woning in eigen land aan te schaffen. En als je het zo zwart op wit leest dan kan ik mij voorstellen dat u hier enigszins raar tegenaan kijkt. Het is ook alleen maar een tip mijnerzijds om dit eens in overweging te nemen. Want dat de tijden slecht zijn en dat er de komende tijd nog meer slecht nieuws door de media zal worden gebracht is mijns inziens zonneklaar.
Maar tegenover bedreigingen staan ook altijd kansen en met de juiste onderbouwing is het mogelijk om in economisch mindere tijden de bodem te leggen voor een financiële lange termijn planning.
Het investeren in recreatief onroerend goed mag hier eigenlijk niet in ontbreken en biedt juist nu grote mogelijkheden en veel potentie tot een gezond rendement en bijkomend voordeel is dat u er natuurlijk zelf ook nog het nodige genot van kunt hebben.

Wat ligt aan mijn stelling ten grondslag

Eigenlijk zijn er meerdere signalen die erop wijzen dat het een goede keuze kan zijn om in 2012 over te gaan tot de aankoop van een vakantiehuis in Nederland.
Wat zeker speelt is dat er eigenlijk de afgelopen decennia te veel vakantiewoningen zijn gerealiseerd. De afgelopen jaren zijn er door veel mensen een te koop recreatiewoning aangeschaft met als achterliggende gedachte deze (op termijn) zelf te gaan gebruiken voor eigen bewoning. Doordat er talloze gemeentes een streng nalevingsverbod hadden op het permanent verblijven in een vakantiewoning heeft dit tot gevolg gehad dat er veel eigenaren van een vakantiehuisje in Nederland tot enigszins angstig zijn gaan worden en daarom besloten hebben om dan toch maar het 2e huis weer te verkopen.
Ook de onzekere financiële tijden hebben tot gevolg dat het lastiger wordt voor veel mensen om twee huizen aan te houden, dus ook hierdoor zijn er meer vakantiewoningen op de markt gekomen die te koop worden aangeboden.
Ook is het goed te weten dat de recreatieve vastgoedmarkt het in Nederland al enkele jaren lastiger heeft vooral de tweede huizen die met de verkoopprijs boven de ton liggen hebben het al tijden moeilijk en worden maar mondjesmaat verkocht. Een kentering is hier op korte termijn ook nog niet te verwachtten.

Hoe kan de potentiële tweede woning koper hier op inspelen

De verkoopprijzen van de 2de huizen in Nederland zijn de laatste jaren in ieder geval niet hoger geworden. De economische vooruitzichten voor het jaar 2012 zijn allesbehalve gunstig en de verwachting is dan ook dat er meer vakantiehuizen nieuw in de verkoop worden dan dat er worden verkocht. Bij een groter aanbod van recreatiewoningen en bovendien in een slechte tijd zal dit leiden tot nog meer prijzendruk op de 2e woningmarkt.  Als u serieus met de gedachte speelt om te gaan investeren in stenen dan kan 2012 wel eens een jaar worden waar u relatief goedkoop een vakantiewoning kunt aanschaffen. In vrijwel elke provincie in Nederland zal het koopaanbod gaan groeien en hier kunt u als investeerder gebruik van maken.

Wat wel en niet te doen als u zich wilt begeven op markt van recreatiewoningen

Wat u niet moet gaan doen is grote financiële risico’s nemen. Waarschijnlijk zult u voor de aankoop van een tweede huis een extra hypotheek moeten afsluiten of op een andere wijze een geldlening regelen. Ga niet voor een te hoge lening en zorg dat u toch minimaal 50% van het aankoopbedrag uit eigen middelen kunt betalen. Het is een vakantiehuis dat u wilt kopen en dit staat synoniem aan vrijheid en vrolijke gedachten wat u dus niet wilt is dat dit tot een sombere gemoedstoestand gaat leidden.
Weet voor uzelf exact wat het maximale bedrag is dat u wilt investeren in de aankoop van een vakantiewoning.
Ga ook niet over één nacht ijs maar ken de lokale markt en let op bijzondere bepalingen welke bij een tweede woning nog wel eens als kettingbeding aan de nieuwe eigenaar overgaan.
Neem bij onvoldoende kennis dan ook een specialist in handen die vertrouwd is met de materie.
Wat u wel moet doen is een aantal dingen voor uzelf op papier zetten nadat u weet wat uw financiële mogelijkheden zijn.
Belangrijk is om te weten in welke provincie of streek u eventueel een vakantiehuisje zou willen aankopen.
Ook het aantal personen wat het maximaal moet herbergen moet u voor uzelf vast hebben staan.
Wat voor type 2de huis zoekt u moet het op een park liggen met allerlei faciliteiten of gaat u juist voor de privacy en natuur.
Om direct een rendement te behalen of in ieder geval kostendekkend te zijn is het belangrijk dat er een verhuurrendement wordt gerealiseerd. Hoe ziet u dit, wilt u zelf een website neerzetten of uw vakantiewoning te huur aanbieden op een website als Recreatiewoning.nl.
Of koopt u liever een huis of chalet op een vakantiepark waar de beheerder voor verhuurders gaat zorgen. En zo ja, wat voor commissie moet u dan afdragen en wat zijn de verdere rechten en plichten.
Belangrijk is dus exact te weten waar en wat u precies wilt kopen, nadat u dit inzichtelijk heeft gemaakt voor uzelf is het belangrijk om de vastgoedmarkt in kaart te brengen. Wat staat er te koop, waar staat het te koop en wie doet de verkoop. Ook handig is om te weten hoe lang een bepaald object al in de “etalage” staat bij een makelaar.

Nadat u precies in kaart heeft gebracht welke objecten er aansluiten bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden is het tijd om in actie te komen. De tweede huizen van uw voorkeur kunt u het beste gaan bezichtigen zodat u een goed gevoel bij deze objecten krijgt. U zult merken dat dit toch heel anders voelt dan het kijken op een website van een makelaar.
Probeer zoveel mogelijke relevante informatie los te krijgen van de verkopende partij en doe niet direct een bieding op het object. Laat het rustig eens bezinken en als het goede gevoel er dan nog is kunt u een afspraak voor een tweede bezichtiging maken.
Wel moet u altijd in ogenschouw nemen dat het tweede huis onderdeel uitmaakt van een lange termijn visie en dat de recreatiewoning de komende jaren in prijs moet stijgen. Absolute garanties heeft u hiervoor natuurlijk nooit maar u kunt wel zoveel mogelijk problemen uitsluiten.

Als u uiteindelijk zover bent dat u een bod wilt neerleggen is het verstandig om nuchter te blijven en niet blind te gaan voor een bepaalde woning. Het is een kopersmarkt wat u de kans geeft om een scherp aanbod neer te leggen. In deze tijden zal een makelaar een bod niet zomaar wegwimpelen. Wellicht wordt u eerste bod niet geaccepteerd maar het zal u helpen de mogelijkheden af te tasten in hoeverre de verkoper wil zakken met zijn vraagprijs.

Wie weet bent u iemand die de (zoete) vruchten van de recessie gaat plukken, veel succes.