Bij het verhuren van een koopwoning zijn er een hoop haken en ogen waar je rekening mee dient te houden. Het is wat dat betreft anders dan een zomerhuis te huur aanbieden. Als je je koopwoning voor een tijdelijke periode wilt verhuren zijn er twee opties die je kunt kiezen: kortdurende verhuur of verhuur via de leegstandswet. Beide opties hebben hun eigen voor en nadelen, het is daarom verstandig om een weloverwogen beslissing te maken. Je kunt dus niet zomaar een woning gaan verhuren. We laten je graag weten met welke wettelijke regels je rekening moet houden.
Een van de eerste punten om naar te kijken zijn de hypotheekvoorwaarden. In vrijwel alle hypotheekvoorwaarden staat dat je toestemming van je geldverstrekker nodig hebt om je woning tijdelijk te mogen verhuren. In praktijk blijkt dat hypotheekverstrekkers voor tijdelijke huur weinig bezwaar hebben, wil je je woning voor langere tijd verhuren dan zijn ze soms minder enthousiast. Dit komt omdat de huurders dan onder een uitgebreide huurbescherming vallen. Sommige hypotheekverstrekkers stellen voorwaarden op, bijvoorbeeld dat je de opbrengsten van de huur gebruikt om je hypotheek verder af te lossen. Vermeld bij het aanvragen duidelijk dat het om tijdelijke huur gaat op basis van kortdurende verhuur of de leegstandswet.
Naast toestemming van je hypotheekverstrekker is ook een vergunning van de gemeente benodigd als je kiest voor verhuur onder de leegstandswet. Per 1 juli 2013 zijn de voorwaarden voor de vergunning in heel Nederland gelijk. De vergunning is 5 jaar geldig. De kosten van een vergunning verschillen behoorlijk. Bij de ene gemeente kost een vergunning honderden euro’s en bij andere gemeenten kost het slechts enkele tientallen euro’s. Voor kortdurende verhuur is geen vergunning nodig.
Wanneer je je woning gaat verhuren is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar. Het kan namelijk voorkomen dat je verzekeraar de dekking van je opstal-of aansprakelijkheidsverzekering aanpast als je je woning tijdelijk gaat verhuren. Neem daarom goed je verzekeringsvoorwaarden door. Bespreek samen met de verzekeraar wat de mogelijkheden zijn en pas indien nodig je verzekering aan.
In tegenstelling tot normale verhuur hebben huurders bij tijdelijke verhuur geen uitgebreide huurbescherming. Als je je koopwoning verhuurt op basis van de leegstandswet mag je het contract tussentijds opzeggen met een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. Bij kortdurende verhuur zal je als verhuurder moeten wachten totdat de einddatum van het contract is bereikt. De huurders kunnen in beide gevallen wel tussentijds opzeggen. Via de leegstandswet geldt een opzegtermijn van minimaal 1 maand als er geen einddatum in het contract staat.
Het tijdelijk verhuren van je woning heeft ook fiscale gevolgen. Wanneer je jouw woning tijdelijk gaat verhuren, valt de woning niet meer in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning). Hij valt dan in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Daarnaast is aftrek van de hypotheekrente vanaf dat moment niet meer mogelijk. Als het huurcontract is afgelopen en je zelf weer in de woning gaat wonen verschuift de woning weer terug naar box 1. Je kunt dan ook weer de hypotheekrente aftrekken.