Kroatië: What to do? And what don’t do?

geplaatst op 13-04-2021
 Zomervakantie 
 Rondreis 
alt

Wat moet je nu absoluut wel doen en wat kan echt niet in Kroatië? De must-do’s en don’t-do’s lees je hier!

Kroatië is een steeds populairder vakantieland aan het worden. Het lijkt namelijk wat op Italië, maar het is minder duur. Het kent nog ongerepte stukken natuur en heeft een helderblauwe zee. Voor de kust van dit land liggen duizenden eilandjes waar voor inwoners van Kroatië graag in de weekenden en zomers naartoe trekken. Ben je nog nooit eerder in Kroatië geweest? Dan lees je hier de DO's en DON'T's van dit vakantieland.

Bezoek de hoofdstad van Kroatië
Zagreb is een mooie stad om rond te lopen in Kroatië. Dit is zeker een to-do tijdens je vakantie. De stad bestaat uit twee delen: De bovenstad is het oude centrum en doet Middeleeuws aan. De benedenstad is moderner. De stad kent middeleeuwste straatjes, maar moderne nieuwbouwhuizen. De architectuur doet denken aan Oostenrijk of Hongarije, de stad heeft mooie parken en gezellige pleintjes. Het is een mix van allebei. Ook kent de stad veel musea die leuk zijn te bezoeken.

Mannen, uitkijken!
In Kroatië komt het nog weleens voor dat mannen een bar ingelokt worden door een mooie vrouwen. Dit kan heel verleidelijk zijn, maar laat je niet zomaar overhalen. De bar ziet er vrijwel altijd guur uit. Deze vrouw is uit op geld, dus kijk uit dat je niet voor haar een glas wijn bestelt en gelijk je hele vakantiegeld kwijt bent. Dit is echt een don't do. Kom je, bewust of onbewust, toch in de problemen? Bel dan gelijk de politie.

Wilde dieren spotten in Kroatië?
Wilde dieren zijn er niet zoveel in Kroatië. Je kunt ze voornamelijk vinden in de dierentuin. Je hebt er wel spinnen of slangen waarvoor je moet uitkijken, maar zwemmen in de zee kan prima. Het enige waar je mee te maken kunt krijgen zijn kwallen. Echt gevaar lopen doe je hier dus niet. Maar kies je ervoor om te wandelen in de natuur, kijk dan goed uit waar je loopt. Een don't do is echt met je korte broek en korte mouwen door de natuur lopen. Je kunt hier namelijk spinnen, slangen of schorpioenen tegenkomen en daar wil je niet door gebeten of geprikt worden.

Ga eilandhoppen met de boot
Kroatië is een veilig land om met de boot te varen. De kristalblauwe zee ziet er erg uitnodigend uit en de paradijselijke eilanden rondom de kust van Kroatië zijn prachtig. Wil jij je wanen in een paradijs? Dan is dit een to-do! Je kunt met de publieke veerboten de eilanden ontdekken. Of ga mee met een gids op een boottocht die je langs verschillende eilanden vaart. Of huur een catamaran of speedboot en ontdek de eilanden zelf.

Hoe je de inwoners niet moet noemen
Kroatië is pas vanaf 1991 onafhankelijk, dus dat is nog niet zo lang. Daarvoor lag het nog in handen van Joegoslavië. De Kroaten zijn erg blij dat ze onafhankelijk zijn en willen niet met de Joegoslaven geassocieerd worden. Wat je dus niet moet doen is hun Joegoslavisch noemen, want het zijn onafhankelijke Kroaten met hun eigen taal.

De stadsmuren van Dubrovnik beklimmen
De stadmuren van Dubrovnik zijn schitterend om overheen te lopen. Je ziet aan de ene kant het prachtige uitzicht over de zee en aan de andere kant zie je de oude gebouwen en schitterende straten van deze stad. Dit is zeker een must-do, maar tegelijkertijd ook een don't do. Kies namelijk de tijd goed uit. Ga je in hartje zomer naar Dubrovnik? Dan kun je deze bezienswaardigheid overdag maar beter even overslaan. Het is er zo druk, je moet lang wachten en de stenen van de muur zijn gigantisch heet.

Watervallen en meren in Plitvice
Weer een echte must-do zijn de meren van Plitvice bezoeken. Het water is er helderblauw en de meren worden omgegeven door bomen en kliffen. Ga roeien in het meer en ervaar de rust. Bekijk de watervallen waarmee het meer verbonden is of ga wandelen door de omgeven bossen. Je kunt hier meerdere dagen verblijven, zoveel is er te zien. Zorg wel dat je goede (wandel)schoenen aan hebt en voldoende drinkwater mee.

Kroatië is een prachtig land die veel geschiedenis en cultuur bent. Qua sfeer en temperatuur lijkt het op Italië. Zelfs het eten doet Italiaans aan. Het is allemaal nog wat minder toeristisch en goedkoper. Je kunt nog heel veel ontdekken in Kroatië en ik hoop dat ik je wat inzicht hebt gegeven wat je absoluut moet doen in dit vakantieland en wat je maar beter kunt laten.