Lage spaarrente, investeer in een tweede huis

geplaatst op 11-10-2016
 Zomervakantie 
alt

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in een nieuwe recreatiewoning, zeker nu de spaarrente bij veel banken zo laag staat. Sparen levert bijna niets meer op en ook beleggen brengt de nodige risico’s met zich mee. De investering in een tweede huis is een relatief waardevaste investering, zonder grote fluctuaties. Daarbij biedt de investering in een nieuwe recreatiewoning verschillende andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een weekendje weg te kunnen gaan met uw familie of vrienden, de mogelijkheid om een recreatiewoning aan anderen te verhuren om extra inkomsten te genereren, enzovoorts.

Er worden momenteel op verschillende plekken in Nederland nieuwe recreatiewoningen bijgebouwd, zeker in de regio Zeeland. Door u aan te melden voor een dergelijk nieuwbouwproject wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van deze recreatiewoningen en kunt u instappen op het moment dat het u uitkomt.

Ontwikkeling van de markt van recreatiewoningen

Onlangs presenteerde de Nationale Vereniging van Makelaars een rapport over de marktcijfers uit 2015. In dit rapport komt naar voren dat er niet alleen meer transacties van recreatiewoningen hebben plaatsgevonden in 2015, ook is de gemiddelde prijs van een recreatiewoning ten opzichte van een jaar eerder met acht procent toegenomen. Doordat de huidige prijs voor een recreatiewoning nog niet in de buurt komt van de prijs op het hoogtepunt van voor de financiële crisis in 2007 is er nog veel te winnen. Wellicht is dit uw toekomstige rendement op uw investering in een recreatiewoning?

Investeren in Nederland of elders in Europa

Het positieve nieuws wat de NVM met het rapport presenteerde geldt niet voor heel Nederland. Er zijn een aantal regio’s die een toename van het aantal transacties opmerkten, namelijk: de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, Noord-Holland en Limburg. De rest van Nederland blijft achter bij de ontwikkeling van de markt van recreatiewoningen. Ook qua prijs hebben de eerdergenoemde regio’s een snellere ontwikkeling doorgemaakt dan andere gebieden in Nederland.

Naast de mogelijkheid om te investeren in een recreatiewoning in Nederland, kunt u ook buiten ons land kijken. Zeker in Zuid-Spanje en Portugal is de populariteit van recreatiehuizen toegenomen. Veel Nederlandse toeristen vliegen vanuit Nederland naar deze gebieden om daar voor een zonvakantie te verblijven. Door uw recreatiewoning op verschillende websites aan te bieden is de kans groot dat een Nederlands gezin uw woning daar zal huren. Een ander voordeel aan Zuid-Spanje en Portugal is het fijne klimaat wat er zowel in de zomer, als ook in de winter heerst.

Tips voor het verhuren van een recreatiewoning

Veel mensen zien op tegen het vinden van consumenten die een recreatiewoning willen huren. Dit kan (onterecht) een reden zijn om af te zien van de investering in een tweede woning. Het is bij de verhuur van een recreatiewoning belangrijk om een zo compleet mogelijk pakket aan te bieden. Probeer de verhuur van een vakantiewoning bijvoorbeeld te combineren met een map met leuke activiteiten in de buurt van de recreatiewoning! Of probeer een samenwerking op te zetten met lokale ondernemers, die de huurders van uw recreatiewoning korting kunnen bieden bij een etentje of activiteiten. Hierdoor wordt het voor huurders veel aantrekkelijker om voor uw recreatiewoning te kiezen.

Tip: richt u met de verhuur van uw recreatiewoning in het buitenland op Nederlandse vakantiegangers. Veel Nederlanders vinden het vaak namelijk fijn als zij bij de huur van een vakantiehuis in het Nederlands kunnen communiceren.