Kalkaanslag, is een onvermijdelijk bijproduct van hard water. Hard water kan een ernstig probleem vormen voor huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, koffiemachines, wasmachines en vaatwassers. Deze kalkaanslag kan de efficiëntie van deze apparaten verminderen en zelfs hun levensduur verkorten. Heb je last van hard water dan kun je het beste een waterontkalker kopen. Door een waterontkalker te installeren, wordt de vorming van kalkaanslag verminderd, waardoor je apparaten langer meegaan en je geld bespaart op reparaties en vervangingen.
Hard water kan een negatieve invloed hebben op onze huid en haar. De mineralen in hard water kunnen namelijk leiden tot droogheid, jeuk, irritatie en eczeem als je hier gevoelig voor bent. Bovendien kunnen ze je haar dof en broos maken. Met een waterontharder wordt hard water omgezet in zacht water, waardoor je kunt genieten van een zachtere, gezondere huid en glanzender haar.
Met zacht water kunnen schoonmaakmiddelen beter schuimen en effectiever werken. Dit betekent dat je minder reinigingsproducten nodig hebt om dezelfde resultaten te bereiken. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook milieuvriendelijker. Bovendien worden je ramen, glazen, tegels en andere oppervlakken streeploos schoon, waardoor je huis er schoner en fisser uitziet.
Kalkaanslag kan de warmteoverdracht in boilers en waterverwarmers verminderen, waardoor ze harder moeten werken om water te verwarmen. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en dus hogere energierekeningen. Door een waterontharder te gebruiken, wordt kalkaanslag voorkomen en kan je je energieverbruik verminderen. Hierdoor heb je lagere kosten op de lange termijn.
Hard water kan ook schadelijk zijn voor je kleding tijdens het wassen. De mineralen in hard water kunnen zich vastzetten in de vezels van de stof, waardoor deze stijf en ruw aanvoelen. Bovendien kunnen ze de kleuren doen vervagen en de stof verslijt sneller. Met zacht water blijft kleding langer goed en gaat langer mee.
Een waterontharder werkt door het proces van ionenuitwisseling, waarbij het harde water op een bepaalde manier wordt behandeld om de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water te verwijderen. Meestal gebeurt dit met calcium en magnesium. Een waterontharder bevat een tank met een harsbed, dat bestaat uit kleine, kunstharsen met negatief geladen ionen. Vervolgens stroomt het harde water binnen via een inlaat. Als het harde water door het harsbed stroomt, worden de positief geladen calcium- en magnesiumionen aangetrokken tot de negatief geladen harsionen. Deze ionen worden uit het water verwijderd en vervangen door natrium- of kaliumionen, die aan het hars blijven kleven. Het water dat de waterontharder verlaat, is nu ontdaan van de calcium- en magnesiumionen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid. Het resultaat is zacht water.
Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet deze worden geregenereerd. Dit gebeurt meestal door een zoute oplossing (natriumchloride) door het harsbed te spoelen. Tijdens dit proces worden de calcium- en magnesiumionen van het hars verwijderd en vervangen door de natriumionen uit het zout. Het afvalwater dat tijdens de regeneratie ontstaat, wordt afgevoerd naar het riool of een afvoer, samen met de verwijderde mineralen.
Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, bijvoorbeeld traditionele ionenwisselaars, magnetische waterontharders en omgekeerde osmose systemen. De kosten variëren afhankelijk van het type en de technologie die wordt gebruikt. De kosten kunnen variëren van een paar honderd euro tot meer dan duizend euro. De grootte van de waterontharder is gebaseerd op de waterbehoefte van uw huishouden. Voor een vakantiewoning voor meerdere gasten heb je een waterontharder nodig met een grotere capaciteit. Naast de kosten van de waterontharder zelf, heb je meestal ook te maken met installatiekosten. Dit kunnen onder meer arbeidskosten, materiaalkosten en eventuele aanpassingen aan het waterleidingssysteem zijn. Waterontharders hebben periodiek onderhoud nodig, zoals het bijvullen van zout of het vervangen van filtermedia. De kosten van dit onderhoud zijn afhankelijk van het type waterontharder en de frequentie van het onderhoud.