Vakantiewoning knus inrichten doe je met deze tips

geplaatst op 08-01-2021
 Tweede woning 
alt

Of er net als vorig jaar een ware run op vakantiehuisjes in Nederland komt, is dit jaar nog maar de vraag. Feit is wel dat het begin van een nieuw jaar hét moment is om eens te kijken naar de staat van je vakantiewoning. Of wellicht heb je net een recreatiewoning gekocht om in te richten als vakantiehuis. Wat de reden ook is waarom je zo’n woning (opnieuw) in wilt richten; in dit artikel vind je enkele handige tips voor het knus en handig inrichten van een vakantiewoning.

Vind de juiste stijl van de woning

Steeds vaker vind je in Nederland huisjes die door kunnen gaan als bijzondere overnachting. Mensen zijn op zoek naar iets unieks - helemaal in tijden waarin reizen naar het buitenland wat lastiger is. Een weekendje weg in een ‘normaal’ chalet is natuurlijk heerlijk, maar een écht onvergetelijke vakantie beleeft men vaak op de meest bijzondere plekjes. Denk dus goed na over de stijl van de vakantiewoning. Kies je voor een bepaald thema? Of voor een passend kleurenpalet?

Een stijl wat in ieder geval in deze tijden heel goed werkt, is een mix van industrieel met Scandinavisch. Daar spreek je een divers publiek mee aan: zowel jonge stellen als mensen met kinderen boeken graag huisjes met zo’n moderne inrichting. Ook is een landelijke inrichting met rustige kleuren en warme details een absolute aanrader. Wat vandaag de dag ook goed werkt, is een cabin-inrichting. Dat betekent veel gebruik van hout, natuurlijke kleuren en vintage materialen.

Details in vakantiehuis zijn belangrijk

Natuurlijk denk je eerst aan de grote lijnen in een vakantiewoning. Je kiest de kleuren aan de muur en gaat voor hippe meubels, zoals rotan en bamboe kasten en tafels. Maar wat je echt niet mag vergeten, zijn de details. Misschien zijn details nog wel belangrijker dan de grote meubels in een vakantiewoning. Denk aan de kleine dingen, zoals een gevulde kast met boeken en magazines. Zelfs een abonnement op een krant vinden veel gasten fijn. Hier vind je bijvoorbeeld een Noordhollands Dagblad aanbieding of ergens anders een aanbieding voor een andere krant. Van dat soort extraatjes worden gasten blij.

Let daarnaast op andere details, zoals het servies waar je voor kiest. Je kunt je vakantiewoning nog zo knus hebben ingericht; wanneer je voor een standaard wit servies gaat voelt het net niet helemaal af. Dit geldt ook voor andere onderdelen, zoals de keuze van de kussens op de bank en het dekbed op het bed. Zorg voor een totale match: dus lichte (pastel)kleuren bij een Scandinavische inrichting en zachte aardse kleuren bij een landelijke inrichting. Op die manier creëer je een prachtig geheel en een onvergetelijke ervaring.

Welke meubels moeten er in een vakantiehuis staan?

Wanneer je eenmaal een goede stijl in je hoofd hebt, is het tijd om die stijl uit te werken in een interieur. Daar heb je natuurlijk meubels voor nodig. Mocht je al een paar meubels hebben van vorige seizoenen dan is het aan te raden om daar een stijl omheen te bouwen. Begin je nog maar net en moet je nog beginnen met meubels kopen? Dan is er meubilair wat absoluut niet mag missen in een comfortabel vakantiehuis. Ongeacht de grootte van een vakantiewoning of tweede woning zijn de volgende meubels in ieder geval aan te raden voor een zorgeloos verblijf:

     Een twee- of driepersoonsbank
     Een of twee fauteuils  
     Een ruime tafel met vier eetkamerstoelen
     Een kast voor servies, spelletjes en andere benodigdheden
     Een salontafel
     Een televisie en eventueel een radio
     Comfortabele bedden
     Een kledingkast
     Een kapstok
     Een volledig ingerichte keuken; het liefst met oven, magnetron en eventueel een vaatwasser

Natuurlijk zijn er ook heel wat meubels en spullen die niet per se nodig zijn, maar die een vakantiewoning wel wat gezelliger maken. Denk aan:

     Zorg voor wat boeken, magazines en kranten (zoals hierboven vermeld)
     Leg wat spelletjes neer, zoals Monopoly, puzzels en kaarten
     Kies ervoor, als dat mogelijk is, om een houtkachel te bouwen voor extra gezelligheid
     Hang een schommel op in de woning - op een plek waar dat natuurlijk kan
     Je kunt ook denken aan een schommelstoel of schommelbank
     Kies voor een bad als dat mogelijk is
     Schaf een hot tub of jacuzzi aan voor extra comfort (en extra populariteit van het huisje)
     Koop een barbecue voor bij de woning.
     Maak de boel gezelliger met (nep) planten, veel gebruik van natuurlijke kleuren en materialen.

 

Zolang je ervoor zorgt dat je één thema of één stijl aanhoudt, is de kans klein dat je vakantiewoning niet gezellig wordt. Het is verstandig om hier even tijd en aandacht in te steken. Een vakantiehuis met een prachtig interieur zorgt namelijk gegarandeerd voor meer boekingen en dus meer winst.