Vakantiewoning opknappen?

geplaatst op 26-04-2019
 Zomervakantie 
alt

Naast je vaste woning zou je de aankoop van een tweede woning kunnen overwegen. Kies bijvoorbeeld voor een klushuis, om hier je vakantiewoning van te maken! Een klushuis is vaak goedkoop over te nemen en biedt je alle ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Ook wanneer je momenteel al een vakantiewoning hebt, kan het noodzakelijk zijn om deze eens in de zoveel jaar op te knappen. Denk bijvoorbeeld aan het schuren en opnieuw verven van de kozijnen, het leggen van een nieuwe vloer in je vakantiehuis, enzovoorts. In dit artikel zetten we een aantal verschillende klussen op een rijtje, die je vakantiehuis z’n frisse look teruggeven!

Onderhoud aan het houtwerk in en rond je vakantiehuis

Hout heeft de nare eigenschap, dat het kan gaan rotten als hier vocht in trekt. Reeds werd al beschreven, dat het verstandig is om de kozijnen rond ramen en deuren regelmatig opnieuw te schuren en te verven. De noodzaak van het onderhoud aan kozijnen merk je aan het afbladderen van de verflaag. De verflaag komt los te zitten door het vocht wat hierin getrokken is. Ook ander houtwerk, zoals bijvoorbeeld een houten schutting zou eens in de zoveel jaar moeten worden onderhouden.

Een schutting beitsen voorkomt niet alleen dat er houtrot ontstaat. Ook geeft het beitsen van de schutting het hout een frisse, schone look! Zo kun je weer een tijd vooruit met de schutting bij je vakantiewoning. Tot slot biedt het beitsen van hout het voordeel, dat het hout niet snel zal worden aangetast door de houtworm. Kevers en torren houden niet van beits, waardoor zij hun larven niet in deze houten constructies achter zullen laten.

Laat de dakbedekking van je vakantiehuis onderhouden

Niet alleen het houtwerk in en rondom je vakantiewoning moet onderhouden worden. Ook is het belangrijk om regelmatig naar de staat van de dakbedekking te kijken. Op het moment dat er kleine scheurtjes in de dakbedekking ontstaan, zal er al snel een lekkage optreden. Het vocht sijpelt hierbij bij je vakantiewoning naar binnen, waarna het bijvoorbeeld in de houten balken onder je dakbedekking kan trekken. Door de scheurtjes tijdig dicht te laten branden door een dakdekker, wordt dit voorkomen.

Tip: overweeg ook eens om zonnepanelen op je dak te laten leggen! Door voor pv panelen te kiezen neemt de waarde van je vakantiewoning toe. Daarbij neemt je energieverbruik af, waardoor je jaarlijks geld overhoudt. Nog beter is de combinatie van zonnepanelen met een speciale batterij, die de opgewekte energie tijdelijk op kan slaan.

Muren in je vakantiewoning opnieuw schilderen

De verflaag op je muren in de vakantiewoning kan door de jaren heen een grauwe uitstraling hebben gekregen. In het bijzonder wanneer je voor een witte verflaag gekozen hebt! Om de muur z’n frisse look te laten behouden, kan het slim zijn om deze verflaag eens in de zoveel tijd te vernieuwen. Breng eerst een grondlaag aan, om te voorkomen dat het verf in de muur gezogen wordt. Daarbij zorgt dit ervoor, dat de oude kleur verf niet meer te zien is door de nieuwe verflaag. Een alternatief voor het gebruik van verf op de muren van je vakantiewoning is het gebruik van behang. Het nadeel hiervan is echter, dat je het er eerst af moet halen om een nieuwe laag behang aan te kunnen brengen. Dit kost veel tijd en is vaak een vervelend klusje!

Hang leuke decoraties op aan de muur

Wanneer je de muur van een nieuwe verflaag hebt voorzien, kun je deze direct decoreren met verschillende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een mooie wandlamp, een grote klok, of een mozaïek van fotolijstjes. Het geeft je vakantiewoning een leuke, gezellige uitstraling!