Nieuw en oud - Warschau in 3 dagen

geplaatst op 11-04-2019
 Zomervakantie 
alt

De Poolse hoofdstad Warschau is misschien wel één van de meest grimmige hoofdsteden van Europa. Wanneer je door het donkere karakter van deze stad kan kijken ontvouwt zich een zeer uitnodigende (vakantie)bestemming die de cultuurliefhebber absoluut zal weten te waarderen. In Warschau kan je dan ook een unieke mix terugvinden van historische en moderne invloeden. Wil jij ook graag kennismaken met de (verborgen) schatten van de Poolse hoofdstad en heb je daarom 3 dagen Warschau geboekt? De informatie die is terug te vinden op deze pagina zorgt er voor dat je jouw 3 dagen in Warschau perfect kan invullen.
Als je niet in de hoofdstad verblijft kan je vanaf je vakantieadres in Polen de hoofdstad een dagje aandoen. 

Dag 1: Op ontdekking doorheen de binnenstad

Warschau beschikt over een relatief kleine binnenstad. Ondanks het feit dat de Poolse hoofdstad over een goed uitgekiend netwerk beschikt van trams, bussen en metro's wordt het aangeraden om de binnenstad te voet te ontdekken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stad enorm te lijden gehad onder de bezetting door de Gestapo. Toch zijn er tegenwoordig nog enkele zeer interessante bezienswaardigheden terug te vinden die doen herinneren aan deze gruwelijke periode. Neem nu bijvoorbeeld de 'Pawiak Prison' op Dzielna 24/26. Het betreft hier een gevangenis uit de 19de eeuw welke ten tijde van Tweede Oorlog door de Gestapo werd gebruikt om Joodse inwoners van Warschau in op te sluiten. Buiten de gevangenis is een boom terug te vinden waar naamplaatjes aan zijn terug te vinden van de voormalige gevangenen. Na bovenstaande is het wellicht tijd geworden voor de nodige ontspanning. Haal wat lekkernijen bij één van de (goedkope) supermarkten die in de stad zijn terug te vinden en trek naar een stadspark. Een aanrader op dit vlak is het 'Lazienki Park'. De achtergrond hier wordt gesierd door het prachtige paleis. Wanneer je even de nodige tijd hebt genomen om te ontspannen kan je, je traject verder zetten langs de vele historische monumenten. Een absolute aanrader om even bij stil te blijven staan is ongetwijfeld het 'Monument to the Ghetto Heroes'. Deze is terug te vinden aan de Ludwika Zamenhofa.

Dag 2: Cultuur, cultuur en nog meer cultuur

Tijdens je eerste dag in Warschau heb je ongetwijfeld reeds heel wat mooie bezienswaardigheden gezien, maar er is meer, veel meer te ontdekken. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat Warschau nog steeds over een groot deel van haar oude stadsmuren beschikt. Besteed ook zeker eens de nodige aandacht aan het oudste bastion, namelijk de 'Barbacane'. Wanneer je, je rondrit of wandeltocht doorheen Warschau verder zet zijn er nog heel wat andere monumenten waar je even halt bij zal willen houden. Wat bijvoorbeeld te denken van het prachtige Lazienkipaleis en de Heilig-Kruiskerk? Bovendien staat Warschau uiteraard ook bekend als geboorteplaats van één van 's werelds beste en meest gerenommeerde componisten ooit, namelijk Frédéric Chopin. Even halt houden bij zijn monument in het Lazienkipark is dan ook een absolute aanrader. Van al dat wandelen krijg je ongetwijfeld honger! Ondanks het feit dat het algemene prijsniveau in Polen uiteraard ver onder dat van ons land ligt moet het gezegd dat de prijzen in Warschau en dan zeker voor wat de restaurants en uitgaansgelegenheden betreft sinds de toetreding tot de Europese Unie aanzienlijk zijn gestegen. Wil je nog steeds echt goedkoop kunnen eten en neem je voldoening met een lekkere soep en een bescheiden hoofdgerecht? In dat geval kan je voor minder dan drie euro nog steeds eten in één van de oude 'melksalons' die zijn terug te vinden verspreid over de stad. Veel van deze melksalons zijn na het Sovjettijdperk verdwenen, maar enkelen hebben overleefd. Enkele typisch Poolse gerechten die je kan uitproberen in Warschau zijn Zurek, Pierogi en Pyzy.

Dag 3: Winkelen in de Poolse hoofdstad

Wellicht heb je het na je eerste twee dagen te hebben gevuld met cultuur wel even gehad met het bezoeken van monumenten en andere bezienswaardigheden. Omwille van deze reden staat de derde dag dan ook volledig in het teken van het winkelen in Warschau. Wat dit betreft zou je het op het eerste zicht misschien niet vermoeden, maar deze stad heeft duidelijk de Sovjetperiode ver achter zich gelaten. Je kan in de stad tegenwoordig dan ook een bijzonder ruim aanbod terugvinden bestaande uit zowel chique boetieks als markten en supermarkten. Het merendeel van de winkels zijn uiteraard terug te vinden in het stadscentrum. In het bijzonder de Ulica Krakowskie Przedmieście en de Ulica Nowy Świat zijn allebei gerenommeerde winkelstraten waar je de meest stijlvolle boetieks in terug kan vinden. Andere belangrijke winkelstraten waar je beslist eens doorheen moet lopen zijn de Chmielna en de Nowy Świat. Wil je graag zoveel mogelijk verschillende artikelen onder één en hetzelfde dak terug kunnen vinden? In dat geval is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het 'Ulica Chmielna', een drukbezocht winkelcentrum waar je de meest luxueuze artikelen in terug kan vinden. Bovendien zijn hier ook enkele fantastische (cocktail)bars terug te vinden waardoor je op gepaste wijze afscheid kan nemen van deze toch wel bijzondere stad.