Wanneer je (zomerse) vakantie hebt geboekt naar het buitenland staan er ongetwijfeld heel wat activiteiten op het programma. De favoriete activiteit van veel mensen die naar zonnige oorden trekken is niet zo verrassend zwemmen! Niet alleen is het leuk om te zwemmen, daarnaast kan het ook nog eens voor de nodige verkoeling zorgen wanneer de temperaturen de 30 graden naderen of zelfs achter zich laten. Ondanks het feit dat je in Zuiderse oorden doorgaans over meerdere mogelijkheden beschikt om te zwemmen moet het gezegd dat niet overal dezelfde regels gelden. Trek jij binnenkort naar het buitenland en ben je van plan om aardig wat baantjes te zwemmen? Sta dan wel even stil bij de regels die in bepaalde gevallen gelden voor wat zwemmen in het buitenland betreft!
Ga je zwemmen in het buitenland? In dat geval moet je er net als in Nederland rekening mee houden dat er verschillende regels kunnen gelden op vlak van zwemkleding welke wel en niet mag worden gedragen. Deze regels richten zich bovendien zowel op mannen als op vrouwen. Specifiek voor de mannen geldt bijvoorbeeld dat het in verschillende zwembaden en op meerdere plaatsen in landen als bijvoorbeeld Frankrijk en Italië niet is toegestaan om een lange zwemshort te dragen. De kortere, strakke modellen zijn hier dan ook verplicht. Voor vrouwen geldt over het algemeen wel dat ze zowel de mogelijkheid hebben om een badpak als een bikini te dragen. Uiteraard geldt op dit vlak een uitzondering voor wat de (streng) Islamitische landen betreft. Daar worden vrouwen vaak geacht hun lichaam te bedekken. Reeds vele jaren is er heel wat te doen over het dragen van zwemshorts in zwembaden. Wanneer je gaat zwemmen in de zee is dit uiteraard geen issue, maar op het ogenblik dat je een plons gaat maken in een zwembad (ook in openlucht!) kan dat een ander verhaal worden. Dan wordt in steeds meer landen verwacht dat je als man een aansluitende zwembroek draagt tot boven de knie. Bovendien is het ook belangrijk dat er geen rits en geen zakken in de zwembroek zijn terug te vinden. Is dat wel het geval? Dan is het mogelijk dat je de toegang tot het zwembad wordt geweigerd. Let wel, de regels die worden gehanteerd kunnen sterk afhankelijk zijn van het zwembad waarin je beslist om te gaan zwemmen.
Het lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd en misschien zelfs ook enigszins lachwekkend, maar je moet er rekening mee houden dat in bepaalde zwembaden in het buitenland het dragen van een badmuts is verplicht. In het verleden werd dit voorstel ook in Nederland reeds verschillende malen geopperd, maar telkens zonder succes. In andere landen is dat wel het geval. Het lijkt er naar uit te zien dat vooral Italië op dit vlak over een zeer strenge regelgeving beschikt. Op het ogenblik dat je daar bijvoorbeeld een duik gaat nemen in een zwembad op een camping is het altijd belangrijk om te controleren of er geen badmuts verplicht is. In het merendeel van de gevallen is dat namelijk wel degelijk zo!
Tot dusver de regels op vlak van zwemkleding waar je rekening mee dient te houden. Er is echter meer. Wanneer je er voor kiest om in het buitenland te gaan zwemmen is het bijvoorbeeld ook vaak zo dat dit enkel en alleen is toegestaan in bewaakte zones. Met andere woorden, zelfs al is het erg warm weer en nodigt dit uit om een duik in de zee te maken, wanneer er geen redders aanwezig zijn kan dit zomaar verboden zijn. Er wordt hier vaak erg streng op toegezien. Dit is niet in het minst het geval omdat er elk jaar mensen zijn die verdrinken in onbewaakte zones. Ga je toch zwemmen in een onbewaakte zone? Hou er dan niet alleen rekening mee dat dit op eigen risico is, daarnaast is het ook nog eens zo dat je kan worden geconfronteerd met een (stevige) boete.
Bijzondere aandacht is vereist op het ogenblik dat je er voor kiest om op vakantie te gaan naar een (streng) Islamitisch land. Wanneer je er voor hebt gekozen om een internationaal hotel te boeken gelden veelal minder strenge regels, maar daarbuiten is het toch van belang om je goed te verdiepen in de lokale gebruiken en wetten. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk dat mannen en vrouwen niet samen mogen zwemmen. Een ander belangrijk aandachtspunt heeft ook hier te maken met betrekking tot de kleding die wordt gedragen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld verplicht zijn om te gaan zwemmen met een zogenaamde 'boerkini'. Hou er rekening mee dat de regels in streng Islamitische landen nauwlettend dienen te worden opgevolgd, ook door toeristen.