Op vakantie in Polen? Bezoek Krakau!

geplaatst op 07-02-2019
 Zomervakantie 
alt

Krakau is met bijna anderhalf miljoen inwoners de tweede stad van Polen. Het is één van de oudste steden binnen Polen – minimaal twintig duizend jaar geleden woonden er op deze plek al mensen. Het is samen met Warschau ook de meest toeristische stad van Polen die jaarlijks een groot aantal toeristen naar de stad trekken. De goedkope vliegprijzen met bijvoorbeeld RyanAir of Wizz Air dragen hier hun eigen steentje aan bij: vaak is het mogelijk om voor niet meer dan twintig euro retour te vliegen op het vliegveld van Krakau zelf, of op het vliegveld van Katowice. Net als in de rest van Polen wordt in Krakau betaalt met de Poolse Zloty (ISO-code: PLN). Vier zloty staat ongeveer gelijk aan één euro.

Krakau is een walhalla voor feestgangers en voor een ieder die van een drankje houdt. Niet alleen zijn drankprijzen in Krakau, net als in de rest van Polen, erg goedkoop (een halve liter bier kost vaak maar één euro, ook in de club!), ook biedt de stad een hele unieke omgeving qua nachtleven. In heel Europa vindt men geen plek waar zoveel gelegenheden bij elkaar gesitueerd zijn. In de oude binnenstad alleen al vindt men maarliefst driehonderd eet- en drinkgelegenheden. Dit maakt het nachtleven van Krakau een bestemming opzich. Het is de ideale stad om een avond of nacht te gaan ‘barhoppen’.

Huur je een vakantiehuis in Polen en verblijf je niet te ver van Krakau, dan moet je deze stad toch echt bezoeken.

Een andere reden voor de populariteit van Krakau is een minder vrolijke: veel bezoekers belanden in Krakau (of in Katowice) vanwege de nabijheid van Auschwitz. Het bekendste, en misschien wel beruchtste concentratiekamp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau is een belangrijk op de lijst voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. De concentratiekampen zijn ook een groot en belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Auschwitz is erg gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Een ander gerelateerd historisch object in Krakau is de fabriek van Oskar Schindler, bekend van de film Schindler’s list. Dit gebouw is omgebouwd naar een museum welke zeker een bezoekje waard is.

Krakau heeft een prachtig bewaarde oude binnenstad, die net zoals andere Poolse ‘old towns’ een ware indruk maakt met de kleurrijke architectuur. De hele oude binnenstad van Krakau staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit historische gedeelte komt men langs prachtige kathedralen en kerken, zoals de Kerk van de Maagd Maria, en het centrale plein, de Grote Markt van Rynek Glovny. Andere belangrijke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, zijn de Oude Synagoge (Stara Synagoga), het Nationaal Museum, de kerk van Sint Peter en Sint Paul, het Gestapo museum, het Ethnografische Museum van Krakau en de zogenoemde ‘Lost Souls Alley’.

Hoewel alles in Krakau, zeker in het centrum, makkelijk te voet te bereiken is, is het ook mogelijk om gebruik te maken van het netwerk van openbaar vervoer waar de stad over beschikt. Een kaartje kost omgerekend minder dan één euro. Een leuk alternatief voor de benen en het openbaar vervoer is wellicht de fiets, Krakau is namelijk een zeer ‘fietsvriendelijke’ stad.