Belastingregels voor een tweede huis op Ibiza

geplaatst op 21-12-2017
 Zomervakantie 
alt

Een prachtig tweede huis op het zonovergoten Spaanse eiland Ibiza. Wie wil dat nu niet? Het is bovendien een leuke investering voor later. Je kunt er bijvoorbeeld een wat ouder huis kopen en dit helemaal omtoveren tot een schitterende woning. Omdat Ibiza een populair eiland is kun je rekenen op een flinke waardevermeerdering van je huis. Je kunt het huis verhuren als vakantiewoning, er zelf van genieten en er op een later moment eventueel voor kiezen om het met veel winst te verkopen. Als je op Ibiza een tweede huis koopt moet je er echter wel rekening mee houden dat de overheid bepaalde belastingregels hanteert. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Wij zetten de belangrijkste 3 voor jou op een rijtje als je een tweede woning in Spanje kopen gaat:

  • Je moet belasting betalen over de inkomsten van je huis.
  • Je betaalt ook belasting als je géén inkomsten hebt uit het huis.
  • De waardevermeerdering van je tweede huis wordt ook belast.

Je moet de inkomsten uit je tweede huis opgeven aan de Spaanse belastingdienst

Als je een tweede huis hebt op Ibiza ben jij verplicht om de inkomsten uit dit huis op te geven aan de Spaanse fiscus. Als jij de woning verhuurt moet je dus aangeven hoeveel jij hier aan verdient. Ook moet je over deze inkomsten belasting betalen.
Het is goed dat je de belastingregelgeving enigzins tot je neemt om zo onprettige verrassingen te voorkomen.

Je betaalt ook belasting als je géén inkomsten hebt uit het huis

Ook als je de woning niet verhuurt ben je alsnog verplicht om dit kenbaar te maken aan de fiscus. De overheid berekent dan een zogenaamd forfaitair inkomen van 1,1% over de kadastrale woningwaarde. Je bent vervolgens verplicht om dit bedrag te betalen, zelfs al heb je in werkelijkheid helemaal geen inkomsten uit het huis ontvangen.

De waardevermeerdering van je tweede huis wordt ook belast

Behalve de belasting over de inkomsten op je huis wordt er ook nog een belasting geheven op de waardevermeerdering van de grond. Dit is een bepaald percentage wat je aan de gemeente betaald bij aankoop van de woning. Dit klinkt allemaal niet zo serieus, maar dat is het wel. We noemden zojuist al dat Ibiza enorm in trek is. En met name de grondprijzen stijgen hierdoor in astronomisch tempo. Het uiteindelijke bedrag wat jij als belasting bij de aankoop van het huis aan de gemeente af moet dragen kan hierdoor behoorlijk hoog uitvallen. Ook als het tweede huis in Spanje zelf bijna niets waard is.

Conclusie

Een tweede huis op Ibiza klinkt als een droom. Het is een prachtig eiland en als je een opknaphuis koopt is dit een prima investering. Ibiza is enorm intrek en je kunt er vanuit gaan dat je het huis in een later stadium met flinke winst kunt verkopen. Maar de populariteit van Ibiza heeft ook keerzijde. De Spaanse overheid wil hier natuurlijk zoveel mogelijk aan verdienen. Als je een vakantiewoning koopt en verhuurt, moet je belasting betalen over de inkomsten. En zelfs als je het huis niet verhuurt ben je alsnog verplicht om belasting te betalen over een ‘denkbeeldig’ inkomen, namelijk 1,1% van de kadastrale woningwaarde. De overheid stelt jou ook verplicht om bij aankoop een belasting te betalen over de waarde van de grond. En ook al kan de waarde van het huis op het moment van aankoop weinig voorstellen, de grond is waarschijnlijk wel veel waard. En het bedrag wat je over de waarde van de grond moet betalen kan dus behoorlijk hoog zijn.