Op vakantie met je hond: zo doe je dat

geplaatst op 23-06-2022
 Zomervakantie 
 Camping 
Wil je op vakantie? Maar wil je niet dat je hond alleen thuis zit? Neem je trouwe viervoeter dan gezellig mee op vakantie. De vakantie moet natuurlijk niet alleen leuk zijn voor het baasje, maar ook voor de hond. Een vakantie kan ook voor een hond heel ontspannen zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je een leuke en gezellige vakantie met je hond hebt?
alt

Een bestemming kiezen

Allereerst kies je een bestemming. Als je je hond wilt meenemen, is het zaak te kijken naar een diervriendelijke bestemming. Je wilt een citytrip met een hond bijvoorbeeld absoluut vermijden. Kies in plaats daarvan voor een hondvriendelijke camping in een bosrijke omgeving, of voor een plaats waar je hond zeker een beetje kan rennen en spelen. Voor een hond is een verre reis verwarrend. Een bestemming dichtbij huis, of op z’n minst in Nederland, is daarom aan te raden. Een vakantiehuis met omheinde tuin voor de hond is een fantastisch idee.

Hier moet je om denken voor je hond

Als je hond meegaat, moet je erom denken dat de hond gechipt moet zijn. In veel andere landen is dat verplicht. Ook moet je hond een penning dragen. Neem het paspoort van je huisdier mee. In veel Europese landen geldt dat je verplicht een dierenpaspoort mee moet nemen. Dit is hetzelfde boekje als je meeneemt naar een bezoekje aan de dierenarts.

Het kan zijn dat je hond extra inentingen nodig heeft. Bijvoorbeeld tegen Rabiës (hondsdolheid), en in sommige landen ook voor andere ziektes. Ga je met je hond naar een ander land, kijk dan eerst naar de invoereisen. Zo zijn er landen waar je hond eerst in quarantaine moet, of waarvoor je extra documenten moet meenemen.

Vliegen of met de auto?

Als je in Nederland blijft, hoef je natuurlijk niet te vliegen. En dat is een groot voordeel voor de hond. Misschien heb je je zinnen gezet op het buitenland, en besluit je met je hond te vliegen. Dat lijkt wellicht een uitdaging, maar het kan zeker meevallen als je je huisdier op tijd aanmeldt bij de vliegtuigmaatschappij. Daarvoor heb je wel een geschikte reismand nodig. Zorg ervoor dat je hond daar ruim op tijd aan gewend is. Je hond verblijft of in de cabine, of in een speciaal compartiment in het ruim. Dat is afhankelijk van de grootte van je hond.

Ga je met de auto? Dan is het een goed idee een hondenriem te kopen waar je hond comfortabel aan vast zit. Begin met korte proefritjes om je hond aan het idee van autorijden te laten wennen. Houd er rekening mee dat honden wagenziek kunnen worden. Daarvoor kun je medicijnen halen bij de dierenarts. Zorg voor genoeg water onder weg, doe een raampje open voor wat frisse lucht, laat je hond naar buiten kijken en stop onderweg even voor een pauze. Zo wordt vliegen met je hond een fijne vakantie.