Op zoek naar een tweede woning in België

geplaatst op 04-03-2017
 Tweede woning 
alt

Voor velen is een tweede woning in België aantrekkelijk, dit kan verschillende redenen hebben. Ten eerste is België een land wat niet ver van ons eigen land verwijderd is, dus de reistijd naar België toe valt mee. Met name voor diegenen onder ons die in het zuiden van Nederland wonen, is België goed en snel te bereiken. Komt u uit het noorden dan is het iets verder reizen, maar nog steeds te overzien. Wat daarnaast voordelig is, is dat men in een deel van België gewoon Nederlands spreekt. Van een taalbarrière zult u in dit deel van België dan ook niet snel last hebben.

Een geschikte locatie vinden voor uw recreatiewoning

De meeste mensen die een recreatiewoning in België (willen) kopen, hebben er al een idee van in welke streek of in de buurt van welke stad ze een huis zoeken. Vaak zijn ze hier al eens eerder geweest en is dat goed bevallen. Het kan ook zo zijn dat dit niet het geval is en dat u eerst één of meerdere regio’s of steden gaat bezoeken. Vaak bezoekt men zo’n plaats in de zomer. Het is wel handig om ook een beeld te hebben van hoe het leven er in de winter is. In enkele dorpen in België is het in de winter wat beperkt als het gaat om de voorzieningen. Het is dan ook raadzaam om hier rekening mee te houden, mocht u van plan zijn om uw recreatiewoning in België ook in de winter te bezoeken of deze in de winter te verhuren. Het Nederlands sprekende deel van België is gesitueerd in het noorden van het land, waar de Vlamingen wonen, in het zuiden wordt door de Walen Frans gesproken. Brussel is officieel tweetalig, maar hier spreken de meesten Frans. Daarnaast is er in het oosten van België nog een vrij kleine gemeenschap die Duits spreekt. Dat er verschillende taalgebieden zijn in België, kan invloed hebben op de keuze die u maakt voor wat betreft de regio waar u een tweede huis zou willen kopen. De Ardennen zijn geliefd bij natuurliefhebbers. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Houdt u van buitensport dan is de regio de Ardennen misschien wat voor u. In de Ardennen is het minder warm dan in de rest van het land, dit is wel iets om rekening mee te houden. De kust is ook een populaire locatie voor een recreatiewoning. Vlaanderen kent zo’n dertien kustplaatsen, waar het bekende Oostende een voorbeeld van is. Deze kustplaatsen kennen gezellige havens en mooie boulevards. Wel zijn deze plaatsen ’s zomers veelal toeristisch. Maak tot slot een inschatting van hoe vaak u in uw recreatiewoning zou willen verblijven en kijk dan eens naar de reisafstand; wat vindt u acceptabel en wat is te ver reizen?

Bestaande bouw, nieuwbouw of zelf (ver)bouwen

Naast de locatie is er nog meer te kiezen. Zo kunt u kiezen voor bestaande bouw, nieuwbouw of zelf (ver)bouwen. Zelf (ver)bouwen is niet altijd goedkoper dan een bestaand vakantiehuis kopen, maar in België is zelf bouwen of verbouwen wel populair. Er zijn dan ook genoeg vaklieden en bouwmarkten. Wilt u zelf gaan bouwen of verbouwen, let dan wel op de regels voor vergunningen en zorg ervoor dat u een blik mag werpen op het bestemmingsplan wat de gemeente hanteert. Net zoals in Nederland stijgt de prijs van kavels ook in België. Wel is bouwgrond in België nog een heel stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast is het zo dat bouwkavels in Wallonië nog weer goedkoper zijn dan bouwkavels in Vlaanderen, dit scheelt een kleine 100 euro per vierkante meter.