Op zoek naar een tweede woning in Duitsland

geplaatst op 10-05-2019
 Zomervakantie 
alt

Het land van onze oosterburen is onder velen van ons zeer geliefd om een tweede huis te kopen. Dit is ook niet erg opmerkelijk, want Duitsland kent immers veel pluspunten als het gaat om de aankoop van een tweede huis voor u als Nederlander zijnde. Om te beginnen is er de reisafstand naar de tweede woning. U kunt er voor kiezen om een woning te kopen die op een relatief kleine afstand van uw eigen, ‘eerste’ woning ligt. U hoeft dan bijvoorbeeld niet met het vliegtuig te reizen om bij uw tweede woning in Duitsland te komen en u bent er zo met de auto. Met name wanneer u kiest voor een huis in een gebied in het westen van Duitsland blijft u in de buurt van het oude, vertrouwde Nederland. Streken in Duitsland die westelijk gelegen zijn, zijn bijvoorbeeld de deelstaten Neder-Saksen en Noordrijn-Westfalen. Echter, vanzelfsprekend beschikt Duitsland ook over mooie gebieden en natuurschatten in het oostelijke en het zuidelijke gedeelte van het land. Een voorbeeld van een bekende en populaire streek onder Nederlanders is het Zwarte Woud, door de Duitsers ook wel het Schwarzwald genoemd. Hier kunt u als wandelfanaat en natuurliefhebber uw hart ophalen. Dan is er ook nog het welbekende Sauerland. Wie kent immers het Duitse plaatsje Winterberg niet? Sauerland is ook een zeer populaire streek onder Nederlanders om een tweede huis te kopen. Men kan er in de winter vrij regelmatig genieten van de wintersportmogelijkheden en daarnaast beschikt ook Sauerland over prachtige natuur. Verder is het Duitse Sauerland ook nog eens geschikt voor gezinnen met kinderen, vanwege de kindvriendelijkheid van het gebied. Met kinderen skiën of snowboarden is in Winterberg zeker goed te doen en daarnaast kunt u er ook lekker met uw kinderen fietsen of wandelen op de vele fiets- en wandelroutes. Het Sauerland is met de auto vanuit Nederland ook goed bereikbaar, binnen een paar uurtjes bent u er al. Naast de al genoemde streken en deelstaten zijn er natuurlijk nog veel meer prachtige plekken in Duitsland. Misschien houdt u meer van een stedelijke omgeving en zoekt u naar zo’n omgeving voor uw tweede huis. Een huis in of in de buurt van Berlijn of een andere Duitse stad kan dan voor u heel geschikt zijn.

Het belang van goed oriënteren

Het komt er op neer dat de mogelijkheden in Duitsland voor tweede huizenbezitters grenzeloos zijn. Het is van belang dat u zich goed oriënteert op de verschillende gebieden en deelstaten en zo een keuze maakt waar u gelukkig mee bent. Neem de tijd voor het oriënteren, want dit is een belangrijke eerste stap in de zoektocht naar een tweede huis. U wilt vanzelfsprekend geen kat in de zak kopen en spijt krijgen van uw aankoop, doordat u zich niet voldoende georiënteerd heeft op de mogelijkheden die Duitsland tweede huizenbezitters te bieden heeft

Overige voordelen bij de aankoop van een tweede woning in Duitsland

Voor wie een tweede woning in Duitsland wil kopen, geldt dat er meer voordelen zijn, behalve de reisafstand die men gering kan houden (afhankelijk van de keuze voor een gebied in Duitsland). Veel Nederlanders zijn vrij goed bekend met de Duitse taal, iets wat handig is bij het kopen van een tweede huis in het buitenland, in dit geval Duitsland. Daarnaast is Duitsland op het gebied van economie en regering een vrij stabiel land, net zoals Nederland. Dit is wel prettig voor u als koper van een tweede woning, ook met het oog op de toekomst. Ook is het leven in Duitsland niet heel erg verschillend van het leven in Duitsland, de meeste dingen zijn op dezelfde manier geregeld, dus van een cultuurshock zult u waarschijnlijk geen last krijgen. Als laatste kan er gezegd worden dat de huizenprijzen in Duitsland relatief gezien een stuk lager liggen dan de huizenprijzen in Nederland. Dat de huizenprijzen in Duitsland wat achter zijn gebleven, heeft verschillende oorzaken. Zo is er in Duitsland geen gebrek aan woningen. Er zijn genoeg woningen beschikbaar en er is weinig (tot in sommige gebieden zelfs geen) bevolkingsgroei, waardoor er absoluut geen tekort is aan woningen. Een andere oorzaak van de relatief lage huizenprijzen is de hereniging van Duitsland. Met name de huizen in het oostelijke deel van Duitsland zijn goedkoop (gebleven) en in sommige gevallen dalen de huizenprijzen hier zelfs nog.