Overwinteren in Europa, wat zijn de beste opties?

geplaatst op 21-11-2023
 Zomervakantie 
Wanneer de dagen korter en bovendien ook kouder en natter beginnen te worden kiezen steeds meer mensen ervoor om Nederland voor enige tijd achter zich te laten. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze ervoor kiezen om te gaan overwinteren in één van de meer zuidelijk gelegen bestemmingen in Europa. Ben jij dat ook van plan en zou je daarom graag willen ontdekken welke bestemmingen nu precies in aanmerking komen om er te gaan overwinteren? Of misschien ben je wel van plan om een vakantiehuis in het buitenland te kopen om tijdens de winter in te gaan vertoeven? In al deze gevallen moet je zeker even de inhoud van dit blogartikel doornemen!
alt

 

Overwinteren op de Canarische Eilanden

Misschien wel één van de meest populaire bestemmingen voor Europeanen die graag op hun eigen continent willen overwinteren zijn de Canarische Eilanden. Hierbij kan een keuze worden gemaakt tussen tal van verschillende mogelijkheden. Denk hierbij concreet aan eilanden als:

Tenrife;
Gran Canaria;
Lanzarote;
Fureteventura:
La Palma;

Voor deze eilanden geldt dat ze zijn terug te vinden op een kleine vijf uur (net wat minder) vliegen van Nederland. Gemiddeld kan je hier tijdens de wintermaanden rekenen op een temperatuur van zo’n 20 graden. Ben je van plan om te overwinteren op het eiland Tenerife? Hou dan wel rekening met de aanzienlijke verschillen tussen de noordkust enerzijds en de zuidkust van het eiland anderzijds. Overwinteren doe je hier dan ook bij voorkeur aan de zuidkust, meer bepaald aan de Costa Adeje. Ondanks het feit dat het er in de winter allemaal net wat minder uitbundig aan toe gaat op Tenerife vormt dit eiland sinds jaar en dag een zeer geliefkoosde winterzonbestemming. Dat geldt echter eigenlijk ook voor andere eilanden die deel uitmaken van deze eilandengroep.

Ook het prachtige Madeira is een winterzonbestemming

We laten de Canarische Eilanden achter ons om... naar een ander eiland af te reizen. Deze keer gaat het om het Portugese eiland Madeira. Dit vulkanische eiland bevindt zich in de Atlantische Oceaan en ligt op zo'n 700 kilometer voor de kust van West-Afrika. Voor de kustlijn van het eiland geldt dat ze voornamelijk bestaat uit rotsformaties en kliffen. Voor het binnenland van het eiland geldt dat het er bekend om staat niets meer of minder dan een absoluut wandelparadijs te zijn.

Ga je overwinteren op Madeira? Dan kan je hier niet alleen prachtige wandelingen maken en pittoreske dorpjes bezoeken, bovendien staat ook de wijn van Madeira sinds jaar en dag zeer hoog aangeschreven. Deze wijn mag bovendien ook enkel en alleen hier geproduceerd worden waardoor ze een geweldige ontdekking kan vormen voor elke wijnliefhebber. Gemiddeld kan je tijdens de wintermaanden rekenen op een temperatuur van zo’n 18 graden op Madeira.

De Algarve, sinds jaar en dag razend populair in de winter

De zachte temperaturen zorgen er in combinatie met het gemoedelijke, Portugese leven voor dat de Algarve sinds jaar en dag bekend staat als een razend populaire bestemming om er te overwinteren. Je kan er op rekenen dat de gemiddelde temperatuur in de Algarve zo'n 7 à 8 graden hoger is gelegen tijdens de wintermaanden in vergelijking met Nederland. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze ongeveer de helft minder neerslag kent. De gemiddelde temperatuur bedraagt hier tijdens de wintermaanden zo'n 16 graden.

Voor een duik in de zee zal het tijdens de koelste maanden van het jaar ook hier te koud zijn. Dit gezegd hebbende valt er in de prachtige Algarve nog heel wat anders ook te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de karakteristieke oude steden van de Algarve zoals met name Faro en Lagos en dompel je onder in de geweldige geschiedenis van deze streek. Bovendien zijn de vele pleintjes hier ook tijdens de wintermaanden goed gevuld en kan je uiteraard elke dag opnieuw genieten van heerlijke, verse vis. Het feit dat de Algarve tijdens de wintermaanden een flink stuk rustiger is dan tijdens de zomer zorgt ervoor dat dit de beste tijd vormt om er met een huurauto op uit te trekken. Er valt hier dus ook tijdens de winter duidelijk meer dan voldoende te beleven!

Overwinteren in de mooiste regio van Spanje

Last but not least kunnen we in een blogartikel over overwinteren in Europa uiteraard ook het Spaanse Andalusië niet over het hoofd zien. Door veel mensen wordt deze regio sinds jaar en dag bestempeld als de mooiste van heel Spanje... en dat is niet overdreven. Deze regio in het zuiden van het land staat niet alleen bekend omwille van de Flamenco, de Spaanse paarden en de overheerlijke tapas en wijnen, maar ook om heerlijke steden als Malaga en Sevilla.

Tijdens de zomer is het in deze regio zo heet dat het er vaak net wat minder aangenaam vertoeven is. De lente en de herfst worden omwille van die reden vaak aangehaald als de beste periodes voor een zonvakantie in deze regio. Dit gezegd hebbende staan ook de winters er hier bekend om bijzonder zacht te zijn. Andalusië vormt dan ook niet voor niets sinds jaar en dag één van de populairste bestemmingen om te overwinteren in Spanje. Sevilla staat niet alleen bekend als één van de mooiste, maar meteen ook één van de warmste steden van heel Europa. Ook voor de kuststad Malaga geldt echter dat ze over een geweldig fijn winterklimaat beschikt. Door de jaren heen hebben heel wat Nederlanders er net omwille van deze reden voor gekozen om in deze regio een vakantiehuis te kopen. Er valt hier in ieder geval het hele jaar door meer dan voldoende te beleven. Zoveel is zeker!