Pont du Gard een bouwkundig wonder

geplaatst op 06-11-2014
 Zomervakantie 
alt

Wie in het noorden van de Franse regio Languedoc wel eens de vakantie heeft doorgebracht kan er bijna niet omheen. Het aquaduct over de rivier de Gardon. De kans is groot dat u de Pont du Gard hebt vereeuwigd op de gevoelige plaat en er nu een kiekje van in uw fotoboek zit.
Onder architectuurliefhebbers is dit een bouwwerk wat moet worden bekeken tijdens de vakantie in het zuiden van Frankrijk. Het is één van de mooiste aquaducten ter wereld en het mag dan ook geen verassing heten dat dit bouwwerk vermeldt staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het is bijna tweeduizend jaar gelegen gebouwd door de Romeinen, en dit voor die tijd revolutionaire bouwsel is bijna vijftig meter hoog. Als u een vakantiehuis in de Languedoc heeft gehuurd en hier de vakantie doorbrengt moet u dit technische hoogstandje echt gaan bezichtigen.

De Languedoc en de Pont du Gard voor altijd met elkaar verbonden

Hoewel het aquaduct in vroegere jaren vooral voor de stad Nîmes van levensbelang was in verband met de natuurlijk levering van vers water heeft dit bouwkundige wonder tegenwoordig vooral een functie van het regionale functie voor Frankrijk in het algemeen en de Gard in het bijzonder. De regio Languedoc-Roussillon speelt hier handig op in door de Pont du Gard onderdeel uit te laten maken van de strategie om (met name) buitenlandse toeristen te trekken naar dit gebied. Bij het aquaduct is tegenwoordig een bezoekerscentrum te vinden waar je allerlei relevante informatie kunt vinden over de geschiedenis, bouwkundige aspecten, werking en ligging. In het zomerseizoen kun je zelf ook het water van de rivier Gardon inspringen en onder een boog van het bouwwerk door te zwemmen.
Kijk eens naar boven en bemerk dat vanuit het water dit Romeinse aquaduct er zelfs nog indrukwekkender uitziet dan vanaf de oever.

Het noorden van de Languedoc is meer dan alleen maar architectuur

Door de verschijning van het aquaduct Pont de Gard en zijn indrukwekkende bouwkundige facetten is het wellicht zo dat de rest van de Languedoc-Roussillon enigszins ondergesneeuwd raakt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling want het noorden van deze regio is adembenemend mooi en heeft u als vakantieganger erg veel te bieden. Het binnenland is schitterend het heeft de beschikking over schitterende stranden. De kustlijn is spectaculair en er zijn in de Languedoc leuke authentieke dorpjes te vinden en kleinschalige steden waar je de typische Franse marktjes tegenkomt. En wat is er leuker om door allerlei plaatselijke kunst & kitsch te snuffelen!
Als je de vakantie in Zuid-Frankrijk door wilt brengen en voor de Languedoc kiest als bestemming dan moet je de auto pakken en eens naar de Pont du Gard en zijn bezoekerscentrum rijden. Maar vergeet niet dat dit deel van het land nog veel meer moois te bieden heeft.