Wanneer beleef je nu echt plezier op vakantie

geplaatst op 29-05-2019
 Zomervakantie 
alt

Ben jij een adrenaline junky? Ben jij de belichaming van de meest relaxte persoon op aarde? Of zit je er ergens tussenin? Er zijn meerdere typen personen. Zeker als het om vakanties gaat. Iedereen beleeft een vakantie om zijn of haar eigen manier. Waar iemand enorm kan genieten van een expositie over het ontstaan van Sevilla, kan iemand anders plezier ervaren door te gaan Jetskiën over het vlakke water in Bodrum. Het plezier of geluk dat men ervaart wordt bepaald door de mate van emotie. Maar wanneer beleef je nu echt plezier op vakantie? We leggen het uit aan de hand van vier typen vakantiegangers.

Deze benaming is niet per definitie alleen geldig als je surft. Maar zie het meer als een relaxt persoon. Iemand die naar Bali op vakantie gaat om zorgeloos vakantie te vieren. Deze persoon beleeft plezier doordat alles nog ‘open’ ligt. Niets hoeft per sé gepland te worden. De ervaringen worden als een soort vrijblijvendheid en bijkomstige verrassing ervaren. Geen verplichtingen maken de vakantie een stuk gemakkelijker. Ultieme vakantiebestemmingen voor dit type zijn:

 • Bali – Indonesië
 • Byron Bay – Australië
 • Playa Santa Teresa – Costa Rica

De ‘Historicus’ hecht veel waarde aan de geschiedenis van de plaats van bestemming. Dit type vakantieganger beleeft veel plezier in het absorberen van nieuwe informatie van musea, bezienswaardigheden en rondleidingen. Voor de vakantie duikt de ‘Historicus’ in de boeken om alvast achtergrondinformatie te weten zodat dit op vakantie verteld kan worden. Het liefst is hij de gids op vakantie. Verplichte stranddagen worden ingevuld met het lezen van een goed boek over het land of met taalgidsen. Ultieme vakantiebestemmingen voor dit type zijn:

 • Rome – Italië
 • Segovia – Spanje
 • Berlijn – Duitsland

De ‘Familiemens’ kan enorm genieten wanneer de kinderen of de partner het naar de zin hebben. Wanneer alles is geregeld op de camping of in het resort, dan kan de ‘Familiemens’ pas ontspannen en plezier beleven. Het gezin staat op #1. Letterlijk letten op de ‘kleintjes’ is vanzelfsprekend. Een zwembad of speeltuin voor kinderen is bijna een vereiste terwijl samen spelletjes doen in de caravan of samen wandelen zeker tot de hoogtepunten kan behoren. Of het nu een vakantie met de caravan is of je huurt een camper in Amerika, zo lang de familie maar plezier heeft.

Ultieme vakantiebestemmingen voor dit type zijn:

 • Argelès-sur-Mer – Frankrijk
 • Pineda de Mar – Spanje
 • West Coast – Amerika

De ‘Avonturier’ heeft de drang naar adrenaline. Het liefst de ongebaande paden kiezen en elke dag iets nieuws meemaken. Dit vakantietype krijgt veel energie van dingen ondernemen en zaken meemaken die je niet snel weer zal meemaken. Denk aan ribvaren over de snelste rivieren in Zuid Amerika, duiken met haaien of snowboarden op de zwarte piste in de Alpen. Een pittige hike of jungletocht is wel aan dit type besteed, zo lang er maar uitdaging is. Ultieme vakantiebestemmingen voor dit type zijn:

 • Palenque – Mexico
 • Cano Island – Costa Rica
 • Tasman Glacier – Nieuw-Zeeland

Uiteraard bestaan er ook mixen van de verschillende typen. De typen zijn omschreven om een indruk te geven van de soorten mensen en soorten plezier die zij ervaren op vakantie. Als je naar jezelf kijkt? Welk type ben jij dan? Laat het ons weten.