Recreatiewoning goed verzekerd is onbezorgd genieten

geplaatst op 26-11-2020
 Tweede woning 
alt

Wanneer u een recreatiewoning heeft als 2e huis staan daar veelal ook alle benodigde spullen in. Denk hierbij aan meubels, gordijnen, zonwering, televisie enzovoort. Eigenlijk staat in uw 2e huis grotendeels dezelfde inboedel als in uw woonhuis. Het is dus belangrijk om ook voor uw recreatiewoning een inboedelverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering is, wanneer u eigenaar bent van de recreatiewoning, in de meeste gevallen verplicht. Wanneer u geen opstalverzekering heeft en er breekt brand uit in uw recreatiewoning dan wordt deze schade niet vergoed en bent u uw 2e huis kwijt. Wanneer u wel een opstalverzekering heeft zal deze een bedrag uitkeren waarmee u de schade aan de recreatiewoning kunt herstellen of uw 2e huis kunt herbouwen. De beschadigde spullen die in het huis staan worden gedekt door de inboedelverzekering. De inboedelverzekering is desgewenst nog uit te breiden met een glasverzekering

Recreatiewoning particulier of zakelijk verzekeren?

Als u uw recreatiewoning heeft aangekocht binnen een BV of wanneer de woning meer dan 300 dagen per jaar wordt verhuurd kiest u voor een zakelijke verzekering. Wanneer u de recreatiewoning heeft voor eigen gebruik of deze particulier verhuurt aan vakantiegasten dan kiest u voor een particuliere verzekering. Wanneer de recreatiewoning niet wordt bewoond in de winterperiode van1 november tot 1 maart, dan zijn enkele zaken zoals diefstal van audio, audiovisuele en computerapparatuur niet verzekerd. Ook wanneer er schade ontstaat door vorst in deze periode dekt de verzekering dat niet.

Wat is het verschil tussen een verzekering voor een recreatiewoning en een verzekering voor een stacaravan/chalet?

Bij een recreatiewoning gaat de verzekeraar meestal standaard uit van een stenen gebouw. Deze stenen gebouwen zijn degelijk gebouwd en zijn door hun stevigheid beter bestand tegen storm en inbraakschade. Maar vaak zijn vakantiewoningen ook stacaravans of houten chalets. Omdat deze een stuk gevoeliger zijn voor storm- en brandschade ligt de premie hiervan fiks hoger dan bij een verzekering van een stenen gebouw zoals een vakantievilla. Voor chalets en stacaravans is een aparte woonverzekering af te sluiten. Chalets zijn veelal opgebouwd op een stalen frame, al dan niet voorzien van wielen waardoor deze, indien gewenst, verplaatst kan worden. Ook in dergelijke woningen bevinden zich allerlei persoonlijke spullen die een zekere waarde hebben voor u. Het is dus verstandig om een chaletverzekering uit te breiden met een inboedelverzekering.

Allrisk en kostbaarheden buitenshuis verzekeringen

Naast de inboedelverzekering en de opstalverzekering kennen we nog de allrisk verzekering. U bent dan te allen tijde volledig verzekerd zelfs als de schade door uzelf, zonder opzet, veroorzaakt wordt. De allrisk verzekering is het meest uitgebreide pakket en af te sluiten bij een opstal- of inboedelverzekering. Omdat in een recreatiewoning ook vaak waardevolle spullen aanwezig zijn is het belangrijk om deze ook goed te verzekeren. Denk hierbij aan een videocamera of fotocamera. U kunt waardevolle spullen verzekeren door een uitbreiding af te sluiten op uw inboedel verzekering. Met deze extra uitbreiding zijn uw dure spullen zoals camera’s, tablets, telefoons en dergelijke ook tijdens uw verblijft in de recreatiewoning verzekerd tegen schade verlies of diefstal.