Tips bij het verduurzamen van een recreatiewoning

geplaatst op 11-01-2024
 Tweede woning 
Duurzaamheid is een steeds bepalender thema in de Nederlandse samenleving. Niet alleen thuis wordt veel gedaan aan het verbeteren van de isolatiewaarde, om zo het milieu en klimaat te sparen. Ook in een vakantiewoning is het interessant om naar mogelijkheden te zoeken, die bijdragen aan de verduurzaming hiervan. Denk aan het verbeteren van de isolatie, het gebruik van zonnepanelen op het dak van de recreatiewoning, de installatie van een warmtepomp, enzovoorts.
alt

Een recreatiewoning verduurzamen is niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant; het levert daarbij een financieel voordeel op. Je bespaart op de maandelijkse energiekosten. Dat doe je ook middels aanbieders van energie vergelijken bij Energiekiezer.nl. Biedt jouw leverancier momenteel de scherpste tarieven voor stroom en gas? 

Montage van een warmtepomp in een vakantiewoning 
De keuze voor een (hybride) warmtepomp in een vakantiewoning kan zeker in combinatie met zonnepanelen interessant zijn. Bij een hybride model wordt de vakantiewoning een groot deel van het jaar op basis van elektriciteit verwarmd. Op de dagen dat het buiten kouder is, springt de cv-ketel bij. Bij woningen met een goede isolatie kan voor een volledig elektrische warmtepomp gekozen worden tijdens een duurzame verbouwing. Ook de combinatie van een warmtepomp en een zonneboiler op het dak is het overwegen waard. De zonneboiler zorgt hierbij voor de levering van warm tapwater richting de keuken en badkamer; de warmtepomp voor het verwarmen van ruimtes. 

Naast een investering in een (hybride) warmtepomp en bijvoorbeeld een zonneboiler, kan ook de aanschaf van een inductiekookplaat al een stap vooruit zijn. 

Subsidie voor het verbeteren van de isolatie 
Zowel voor het installeren van een warmtepomp in een vakantiewoning als voor het verbeteren van de isolatie in zo’n huis geldt dat je aanspraak kunt maken op een subsidieregeling. Het gaat om de ISDE-subsidie, waarbij ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidieregeling loopt nog tot tenminste 2030 door. Het afgelopen jaar werd de subsidiepot gevuld met 560 miljoen euro. Hoewel er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze subsidiepot, raakte deze de afgelopen jaren nooit leeg. 

Overweeg jij een investering in de verbetering van de isolatie of het laten plaatsen van een warmtepomp in je tweede huis? In dat geval wordt aangeraden de subsidie in het eerste deel van het jaar aan te vragen. Zo weet je nagenoeg zeker dat er nog budget beschikbaar is om hier een deel van de kosten van deze verbeteringen mee te kunnen bekostigen.