Recreatiewoning verzekeren

geplaatst op 12-12-2019
 Tweede woning 
alt

Wanneer je een tweede woning hebt, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat ook deze woning verzekerd is voor verschillende dekkingen. We denken er niet altijd over na, maar ook bij de recreatiewoning wil je natuurlijk gewoon dat er geld wordt vergoed wanneer er iets gebeurt waardoor de woning wellicht schade ondervind. Met die reden is het dus ook belangrijk om na te denken over de verschillende verzekeringen die nodig zijn bij een tweede, of recreatie, woning. In deze tekst gaan we kijken welke verzekeringen er zijn voor de woning en welke hiervan handig zijn om ook daadwerkelijk af te sluiten zodat je hier nooit achteraf spijt van zult hebben.

Opstalverzekering

De eerste is meestal ook de belangrijkste verzekering. De opstalverzekering. Met een opstalverzekering is het huis namelijk verzekerd tegen verschillende schadeposten waar je niets aan kunt doen. Denk hierbij aan brand, storm, inbraak of bijvoorbeeld hagel. een opstalverzekering wordt soms zelfs verplicht vanuit de hypotheekverstrekker wanneer u een tweede woning koopt door middel van een hypotheek. Hierdoor heeft de verstrekker natuurlijk een stukje zekerheid en jij zelf ook. Je weet dan dat het huis verzekerd is tegen schade van deze posten en hoeft je geen zorgen te maken over eventuele kosten. Wat niet iedereen weet is dat de opstalverzekering soms ook de tuin bevat. Dit is niet bij elke verzekeraar het geval, maar in sommige gevallen wel.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is ook erg handig. Met deze verzekering is namelijk alles wat zich in het huis bevind verzekerd. Waarschijnlijk heb je al een inboedelverzekering voor de spullen die je in de hoofdwoning hebt, maar ook in de recreatiewoning is het belangrijk om de spullen voldoende verzekerd te hebben. De inboedelverzekering telt namelijk ook niet vanuit de andere woning. Omdat het een ander adres is, heeft deze ook een andere inboedelverzekering nodig.

het verzekeren van een recreatiewoning is maatwerk


Een inboedelverzekering verzekerd dus de spullen die zich in het huis bevinden tegen verschillende schades. Hoeveel er precies vergoed wordt, ligt aan de inboedelverzekering die je hebt afgesloten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dit gebeurt wanneer iets kapot gaat door brandschade, maar bij een andere dekking kan het maar zo zijn dat het ook vergoed wordt wanneer iemand zelf iets laat vallen en er sprake is van eigen schuld. Tip: Een inboedelverzekering vergelijken kan je veel geld besparen.

Tuinverzekering

Het is bij sommige verzekeraar mogelijk om een tuinverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die eventuele schade aan de tuin zal vergoeden wanneer hier sprake van is. Wat niet iedereen weet, is dat bij de meeste verzekeraars de tuin gewoon meeverzekerd is vanuit de opstalverzekering. Hierdoor is het dus onnodig om speciaal een tuinverzekering af te sluiten en is de opstalverzekering voldoende om schade aan de tuin te kunnen dekken.

Glasverzekering

In de meeste opstalverzekeringen wordt een glasverzekering niet opgenomen. Dat houdt in dat het best handig kan zijn om een aparte glasverzekering af te sluiten. Een glasverzekering is er zodat schade aan het glas van de woning eventueel vergoed kan worden wanneer dit kapot gaat. Het gaat dan niet om een glazen tafel, maar om alle glazen structuren die er zijn om licht door te laten. Dit kan dus een raam zijn, maar ook bijvoorbeeld een glazen deur die naar buiten leidt. Omdat glas in sommige gevallen best duur kan zijn, is een glasverzekering zeker niet altijd overbodig. Het is dus belangrijk om de opstalverzekering goed na te kijken of glas meeverzekerd wordt. Wanneer dat niet het geval is, kan het handig zijn om deze alsnog apart te verzekeren.

Zonnepanelen verzekeren

Tegenwoordig zijn er veel woningen met zonnepanelen en ook een recreatiewoning kan dus zonnepanelen hebben. Deze verzekeren kan handig zijn omdat deze veel geld kunnen kosten. Toch vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering wanneer iemand eigenaar is van het huis waar de panelen op zitten. Mocht de recreatiewoning gehuurd zijn dan kan het wel een goede reden zijn om alsnog de panelen apart te verzekeren.

Tot slot

In de meeste gevallen is het dus belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten voor een recreatiewoning. De belangrijkste zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De andere woonverzekeringen vallen in sommige gevallen onder deze twee verzekeringen en hoeven niet apart ook nog eens afgesloten te worden. Succes met je woonverzekering vergelijken.

1 reactie

Woningbezitter op 10-03-2020 om 12:44
Zijn er specifieke partijen die zich richten op het verzekeren van een tweede huis en hier speciaal gerichte pakketten voor aanbieden? Merk dat het toch wel anders werkt dan bij een reguliere woning!
Reactie plaatsen