redenen om vakantiehuisje in IJsland te huren

geplaatst op 06-05-2017
 Zomervakantie 
alt

IJsland is niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over een droomvakantie. Maar toch is dit een vakantiebestemming die heel hoog op het lijstje zou moeten staan. Zeker als je houdt van avontuur en mysterie. Want IJsland is namelijk één van de meest merkwaardige landen op aarde. Je vindt er landschappen en verschijnselen die je nergens anders zult vinden. En het mooie is dat de reis erheen niet eens zo duur is als je zou denken. En alsof dat nog niet genoeg is hebben wij hieronder nog 9 redenen verzameld. Als je na het lezen ervan nog steeds niet overtuigd bent, weten wij het ook niet meer:

  • Het ongetemde en unieke landschap.
  • Zwarte stranden.
  • Actieve geisers.
  • Uitgestrekte gletsjers.
  • Heilzame heetwaterbronnen.
  • Landmannalaugar.
  • Het Noorderlicht.
  • Midzomernacht vieren.
  • Je kunt walvissen spotten.

 

Het ongetemde en unieke landschap
IJsland is ontstaan door een reeks vulkanische uitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Deze vulkanische oorsprong zie je terug in het ruige en dramatische landschap. Maar een heel klein deel van het totale landschap is begroeid en bomen vindt je er maar heel weinig. Het overgrote gedeelte van de landschappen bestaat uit actieve vulkanen, grindvlaktes, lavavelden en nog veel meer wonderlijke dingen die je vrijwel nergens anders aantreft. 

 

IJslands zwarte stranden zijn magisch
Denk je eens in, de zee en daaraan een grote diepzwarte zandvlakte. Een foutje? Welnee, dit is vulkanisch as dat zich in de loop der jaren heeft gemengd met het normale witte zand. Dit bizarre geheel geeft een schitterende en vooral onwerkelijke aanblik.

 

Actieve geisers
Een andere wonderlijk en vooral zeldzaam fenomeen wat je in IJsland kunt bewonderen is de geiser. Een geiser is een warmwaterbron die met bepaalde tussenpozen water en stoom de lucht in spuit, soms tot wel 20 meter hoog. Geisers komen vrijwel alleen voor in vulkanische gebieden en ontstaan uitsluitend bij een zeer zeldzame combinatie van factoren en omstandigheden. Daarom vindt je ze maar op enkele plekkern op aarde, waaronder dus ook IJsland.

Uitgestrekte gletsjers
Gletsjers vindt je uiteraard op meer plekken in de wereld. In Zwitserland bijvoorbeeld, maar ook in Oostenrijk en Frankrijk. Maar dit zijn veelal kleine, en steeds kleiner wordende ijsvlaktes. In IJsland is 11 procent van het aardoppervlak bedekt onder een dikke laag ijs en in de winter komt er altijd meer bij dan er in de zomer wegsmelt. Het gevolg hiervan is een indrukwekkend sereen landschap van ijs en diepe kloven. Op sommige plaatsen is de ijsvlakte meer dan 900 meter dik. Dit moet je eenmaal in je leven gezien hebben.

 

Heilzame heetwaterbronnen
Dankzij de vulkanische oorsprong van IJsland vindt je hier ook veel heetwaterbronnen. Deze liggen grappig genoeg overal verspreid door het landschap. Het verschijnsel ontstaat doordat de temperatuur onder de grond snel stijgt door de vulkanische activiteit. Hierdoor wordt het water in de grond en aan het oppervlak verwarmd, soms tot wel 35 graden. Het is heerlijk om een tijdje in zo’n bron te dobberen. Maar spring nooit zomaar ergens in, voor je het weet verbrandt je levend. Altijd eerst even de watertemperatuur checken en dan is het ontspannen geblazen. En het warme water is ook nog eens heel gezond voor je lichaam. Zo middenin de natuur is het  toch veel leuker dan in een saaie Spa waar je ook nog eens veel geld voor moet betalen?

 

Landmannalaugar
Een ander bijzonder verschijnsel is het gebied Landmannalaugar. Dit gebied is een soort dal, te midden van een aantal bergen. Het is totale oppervlak is slechts 2,5 km groot, maar biedt een wonderlijk schouwspel. Dit komt omdat de grond bedekt is met een dikke laag lava. Deze lava bestaat grotendeels uit obsidiaan. Obisdiaan is een soort edelsteen, ook wel bekend onder de naam ‘vulkanisch glas’. Door de aanwezigheid van Obsidiaan ‘glinstert’ het aardoppervlak. De bergen rond Landmannalaug bevatten ook vulkanisch gesteente, namelijk ryoliet. Ryoliet bestaat uit fijne kristaldeeltjes die sterk oplichten wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Het resultaat van al deze toevalligheden is een sterk oplichtend landschap met een schouwspel van kleuren wat je niet wilt missen.

 

Het Noorderlicht
IJsland is één van de weinige plaatsen op aarde waar je het zogenaamde Noorderlicht kunt bewonderen. Dit is een schouwspel van bundels gekleurd licht die door de lucht ‘vlammen’. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door zonnedeeltjes die in het heelal in worden geslingerd en bij de noord -en zuidpool de atmosfeer binnenkomen. Het Noorderlicht is in principe ook te zien in andere, zeer noordelijk gelegen delen van Europa. De reden dat het hier vaak minder goed zichtbaar is heeft te maken met de lichtvervuiling. IJsland is zeer dunbevolkt en heeft daarom weinig lichtvervuiling. Zodoende is het Noorderlicht in IJsland uitzonderlijk goed te zien. Voorwaarde is echter wel dat je IJsland in de wintermaanden bezoekt. En het weer moet uiteraard ook mee zitten. Je kunt het Noorderlicht alleen zin wanneer de lucht heel helder en onbewolkt is. Het blijft dus een kwestie van geluk hebben, maar als het meezit kun je dit verschijnsel vanuit je eigen vakantiewoning bewonderen. En wij kunnen je ervan verzekeren dat je dat moment nooit meer zult vergeten. 

 

Midzomernacht vieren
In de IJslandse zomer worden de dagen steeds langer en langer. In de periode juni tot en met augustus gaat de zon zelfs maar heel even onder. Het hoogtepunt vindt echter plaats rond 21 juni. Dan gaat de zon namelijk helemaal niet onder en blijft het ook ’s nachts licht. Dit verschijnsel noemen we de ‘midzomernacht’ en het is onvergetelijk om mee te maken. In IJsland wordt deze datum meestal groots gevierd met allerlei vrolijke festivals. Als toerist ben je altijd welkom om het feestje een keer mee te komen vieren.

 

Je kunt walvissen spotten
Houd je niet alleen van natuur, maar ook van dieren? Dan heb je geluk. In IJsland kun je namelijk een groot aantal zeer bijzondere dieren in het wild zien. Je kunt bijvoorbeeld een zogeheten ‘walvissafari’ doen. Dit doe je in een nostalgische oude vissersboot. Je gaat dan onder leiding van een deskundige gids op zoek naar walvissen en dolfijnen. De gids weet alles over deze dieren en zal je er uitgebreid over kunnen vertellen. Ook weet de gids waar deze dieren meestal te vinden zijn. De kans dat je tijdens zo’n tocht walvissen en dolfijnen spot is over het algemeen heel groot. En met een beetje geluk is het zelfs mogelijk om nog zeldzamere dieren te zien, zoals bijvoorbeeld orka’s.

 

Conclusie
IJsland is een bijzonder land met veel merkwaardige natuurverschijnselen die je nergens anders tegen zult komen. Het is dan ook geen wonder dat veel IJslanders geloven in sprookjes, dwergen en elfen. En we kunnen uit eigen ervaring zeggen dat je er zelf ook bijna in gaat geloven als je het Noorderlicht eenmaal met eigen ogen hebt gezien. Dus boek snel een vakantiehuis en ontdek het mooie IJsland. Dan kun je die in ieder geval van je Bucketlist afstrepen.