Slim omgaan met vreemde valuta op vakantie!

geplaatst op 12-05-2022
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
In Europa kun je over het algemeen overal betalen met de Euro, toch zijn er nog steeds plekken waar dit anders is en je in andere valuta terugbetaald wordt of moet betalen. Hoe ga je daar slim mee om en wat doe je als je vreemde valuta overhoudt? Deze tips gaan je helpen.
alt

Ken de wisselkoers

Wanneer je op bezoek gaat naar bijvoorbeeld Zwitserland, dan zul je nog in de Frank moeten betalen. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf even in je hoofd hebt wat ongeveer de koersen zijn. Gelukkig zijn er websites die je daar eenvoudig mee helpen. Bereken bijvoorbeeld hier eenvoudig de koers van:

Zwitserse Frank naar Euro

Euro naar Zwitserse Frank

Je ziet direct de actuele koers en kan ook inschatten of het product wat je wilt kopen voordelig, duur of even duur is als in Nederland.

Wat als je vreemde valuta overhoud?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je overhoud na je reis en of je op de korte termijn nog verwacht dit land te bezoeken. In dit laatste geval is het advies om de munten en het briefgeld te bewaren op een plek waar je het snel kan meenemen zodra je weer die kant op gaat. Ben je niet van plan om snel terug te gaan en heb je meer dan 20 euro waarde. Dan is het meestal toch verstandiger dit om te wisselen naar Euro’s, daar kan je immers meteen iets mee. Koersen kunnen namelijk in de tijd flink veranderen en geld kan ook kwijtraken/vergeten worden.

Winst maken of verlies?

Valuta koersen wisselen elke moment van de dag, maar in hele kleine stappen. Zeker niet vergelijkbaar met de beurs. Over hele lange tijd kan er een groter verschil ontstaan. Waardoor je indien je flinke vreemde valuta in bezit hebt de situatie kan krijgen dat het geld ten opzichten van de Euro meer waard is geworden of minder. Daar kun je mee speculeren, echt rijk zul je er echter in de meeste gevallen niet van worden.

Kijk hier voor meer achtergrond informatie over valuta