Stedentrip naar Wenen

geplaatst op 21-06-2022
 Citytrip 
Wenen is bij mijn weten vooral bekend vanwege zijn rijke historie, het gevaar is dat deze stad hiermee een wat stoffig imago heeft gekregen. Om dat beeld te bestrijden wil ik jullie dit keer een inkijkje geven in hoe mooi en veelzijdig deze plek is en waarom het absoluut een stad is om te overwegen voor een stedentrip!
alt

De reis naar Wenen

Als je geluk hebt, rijd je binnen twaalf uur van Utrecht naar Wenen. Dat is nog altijd een flinke rit, dus als je enkel en alleen naar Wenen wilt gaan zonder uitstapjes naar andere plaatsen, is het wellicht handiger om het vliegtuig te pakken.

Vanuit Nederland kan je ervoor kiezen om vanaf Eindhoven of Amsterdam een rechtstreekse vlucht te boeken naar deze historische stad. In beide gevallen ben je, als de reis zonder oponthoud verloopt, ruim binnen de twee uur op de plaats van bestemming.

Vanuit Duitsland zou je bijvoorbeeld voor Airport Weeze kunnen kiezen. Deze luchthaven ligt zeer dicht tegen de grens van Noord Limburg aan. Bekijk zelf alle bestemmingen vanaf Airport Weeze eens.

Centrum

Het centrum van de stad ligt op zo’n twintig kilometer afstand van de luchthaven. Deze afstand kan je overbruggen met de S-Bahn of de Railjet trein.

Kijk van tevoren wel even goed of deze vervoermiddelen je ver genoeg kunnen brengen, het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je verblijft of deze middelen voldoen. Anders is er altijd nog de mogelijkheid voor een overstap. In Oostenrijk betaal je trouwens net als in Nederland met de euro, dus dat is lekker makkelijk!

 

Vienna PASS

Voordat we in de bezienswaardigheden gaan duiken wil ik je de tip van de Vienna PASS geven. Deze kaart is geldig voor één, twee, drie of zes dagen, net waar jij voor kiest, en geeft je een hoop voordelen. Naast dat er veel plekken gratis te bezoeken zijn met deze kaart ben je ook een stuk minder tijd kwijt aan het in de rij staan.

Ook zijn er naast de gratis opties nog een hoop kortingsacties verbonden aan de Vienna PASS en maak je deze dagen gratis gebruik van de hop-on hop-off bussen. Let wel op dat iedere bezienswaardigheid maar één keer te bezoeken is met deze kaart!

 

Bezienswaardigheden Wenen

Wenen ademt veel grandeur. De statige gebouwen zijn indrukwekkend en geven een goed beeld van de rijke historie van de stad. Zo zijn er verschillende paleizen te bewonderen.

 

Schloss Schönbrunn

Wat dacht je bijvoorbeeld van Schloss Schönbrunn, het voormalige zomerpaleis van keizer Franz Joseph en zijn vrouw Elisabeth, ook wel beroemd als Sisi? Het gebouw is immens groot en omringd door prachtige tuinen. Hoewel de binnenkant smaakgevoelig is, is het toch ook indrukwekkend om te zien.

 

Hofburg Paleis

Natuurlijk hadden Franz Joseph en Elisabeth ook een winterverblijf nodig, dat was het Hofburg Paleis. Qua uitstraling een ander gezicht dan hun zomerresidentie, maar nog steeds een prachtig en indrukwekkend gebouw.

Momenteel zitten hier onder andere kantoren van de regering in, de nationale bibliotheek, de Spaanse rijschool en het Sisi Museum.

 

Sisi museum

Noem me cliché maar ik vond het Sisi Museum prachtig om te bezoeken. Als kind maakte ik kennis met haar verhaal door de bekende musical Elisabeth en las ik verschillende boeken over haar (tragische) leven.

Om nu in dit museum een nog persoonlijker inkijkje te krijgen vond ik erg bijzonder. Zo staan hier verschillende jurken tentoongesteld en kan je door de keizerlijke appartementen rondwandelen om te zien hoe zij vroeger hebben geleefd.

 

Paarden in Wenen

De Spaanse rijschool past perfect binnen het Hofburg Paleis. Paardrijden werd als een belangrijk iets gezien door de Weense adellijke families. Dat leren paardrijden kan je wanneer je deze status hebt natuurlijk niet bij een simpele rijschool doen…

 

Slot Belvedere

Slot Belvedere is minstens zo indrukwekkend als Schloss Schönbrunn. Dit slot uit de achttiende eeuw was eveneens een zomerverblijf, maar dan van de in die tijd beroemde generaal Eugenius van Savoye.

Nu is het slot gevuld met verschillende kunstwerken, maar de gedachte dat iemand dit als zijn huis beschouwde vond ik misschien nog wel meer bijzonder (mijn excuses aan de kunstliefhebbers voor wie dit wellicht een belediging kan zijn).

 

Staatsopera

Nog altijd geen genoeg van statige gebouwen? Dan mag De Weense Staatsopera ook niet op je lijstje ontbreken. Hoewel een groot deel van het gebouw in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, is het wel weer in volle glorie hersteld en de grandeur is er zeker niet minder om. Naast het bijwonen van een opera is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen om op die manier alle pracht en praal te aanschouwen.

 

Stephansdom

Ook aan (prachtige!) kerken trouwens geen gebrek in Wenen. Zo stamt de Stephansdom al uit de twaalfde eeuw en dankzij zijn gotische stijl kan je je ogen niet van dit gebouw afhouden. Houd je net als ik van een mooi uitzicht? Dan kan ik je van harte aanbevelen om de torens te beklimmen!

 

Karlskirche kerk

De Karlskirche juist weer heel anders dan de Stephansdom. Goud en marmer is wat er hier geademd wordt binnen vind je zelfs een lift! Deze brengt je dicht bij de schilderingen op de koepel die schilder Rottmayer hier heeft aangebracht.

Hoewel ik qua stijl meer naar de Stephansdom word getrokken, vond ik huist het contrasterende een versterkend effect hebben op deze kerken. Dat beide gebouwen een indrukwekkend aangezicht zijn, dat is iets wat ze juist wel gemeen hebben.

 

Eten, drinken en winkelen

Tussen het bezoeken van al deze prachtige bezienswaardigheden door, kan je ook heerlijk slenteren door de straten. Op zoek naar lokale tentjes voor iets te eten of te drinken, leuke winkeltjes om iets bijzonders te kopen of bezoek één van de mooie parken om even tot rust te komen. Waarschijnlijk houden de inwoners wel van een rustpunt in de drukte, want er zijn veel parken waaruit je kunt kiezen!

Wenen is een ideale stad om te ontspannen en je mee te laten voeren in het vakantiegevoel. Er is ontzettend veel te zien en persoonlijk ervoer ik geen enkele druk. Iedere dag was opnieuw een feestje waarbij we in alle rust konden plannen welke plekken we die dag graag wilden bezoeken.

0 reacties

Reactie plaatsen