Je boekt een huurauto online voor een schappelijke prijs. Maar bij het ophalen van de auto blijkt ineens dat er extra kosten zijn. Denk aan verplichte verzekeringen, borgsommen en administratiekosten. Sommige verhuurbedrijven rekenen zelfs extra voor een volle tank of een tweede bestuurder.
Een veelvoorkomend probleem is de verplichte afkoop van het eigen risico. Dit kan zomaar tientallen euro’s per dag extra kosten. Weigeren betekent dat je zelf opdraait voor eventuele schade, hoe klein ook. Dat is een risico dat veel mensen niet durven te nemen.
Een ander veelvoorkomend probleem is schade die niet door jou is veroorzaakt. Je levert de auto keurig in, maar krijgt later een rekening voor een kras of deuk die er al zat. Het is daarom slim om voor vertrek foto’s te maken van de auto en deze goed te bewaren.
Ook brandstofregelingen kunnen een valkuil zijn. Sommige verhuurders hanteren een ‘vol ophalen, leeg inleveren’-beleid. Dit klinkt handig, maar je betaalt vaak een veel hogere prijs per liter dan bij een tankstation.
Lees altijd de huurvoorwaarden goed door voordat je boekt. Vooral de kleine lettertjes bevatten vaak onverwachte kosten.
Vergelijk verhuurbedrijven en reviews, want sommige bedrijven staan bekend om misleidende kosten.
Maak foto’s van de auto bij het ophalen en inleveren om discussies over schade te voorkomen.
Kies bij voorkeur voor een ‘vol-vol’ brandstofregeling. Dan betaal je alleen voor wat je echt verbruikt.
Controleer je creditcardafschriften na de reis op onverwachte afschrijvingen.
Ben je toch de dupe geworden van verborgen kosten? Dan is het altijd goed om eerst met de verhuurder in gesprek te gaan. Zorg dat je goed al je bewijslast bij de hand hebt, zoals eerder gemaakte afspraken en screenshots van prijzen.
Als de verhuurder dan nog steeds niet meewerkt, kan je versterking zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld gratis juridisch advies inwinnen. Ja, je hoort het goed, gratis. Bijvoorbeeld het juridisch loket Amsterdam is een goede plek om gratis advies aan te vragen.
Hier kan je advies vragen over de rechten en plichten die je hebt, om je bewijslast en zaak te versterken. Zo sta je er gelukkig niet alleen voor en kan je samen met een expert met goed bewijs naar de verhuurder stappen.
Verborgen kosten bij autoverhuur zijn een groeiend probleem. Volgens een recente analyse van de Consumentenbond zijn er jaarlijks honderden meldingen over misleidende praktijken bij autoverhuur, met name in landen als Spanje en Italië.
Daarnaast ontving het Europees Consumenten Centrum (ECC) in de afgelopen vijf jaar meer dan 900 meldingen over autohuur in Spanje, waarvan ongeveer de helft betrekking had op de verhuurder Goldcar.
De moraal van het verhaal? Wees goed voorbereid. Dan bespaar je jezelf een hoop stress en onnodige uitgaven tijdens je vakantie. Meer weten over oplossingen? Bekijk hier de mogelijkheden van een juridisch loket.