Stormschade voorkomen aan je vakantiewoning met deze tips

geplaatst op 17-11-2020
 Tweede woning 
We trappen een open deur in (natuurlijk niet letterlijk) wanneer we zeggen dat ons klimaat steeds grilliger wordt. Dit zorgt er voor dat het van belang is om je woning zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de grillen van moeder natuur. Het spreekt immers voor zich dat niemand zit te wachten op schade aan diens tweede woning. Stormschade helemaal voorkomen is natuurlijk erg lastig, maar er bestaan zeker heel wat verschillende mogelijkheden om het risico op stormschade aan je vakantiehuis zo beperkt mogelijk te kunnen houden. Ben jij ook benieuwd naar wat deze mogelijkheden nu precies zijn? Je komt er meteen alles over te weten door middel van de informatie op deze blogpagina!
alt

Controleer regelmatig het dak van je vakantiewoning

Je zou het misschien op het eerste zicht niet zeggen, maar het dak is één van de meest vatbare onderdelen van je vakantiehuis. Het spreekt immers voor zich dat zij het vaak het zwaarst te verduren krijgt wanneer er sprake is van een storm. Om er voor te zorgen dat er geen problemen ontstaan met het dak als gevolg van natuurgeweld is het altijd interessant om op periodieke basis controles uit te voeren. Besteed tijdens zo'n controle zeker en vast aandacht aan het mogelijks los liggen van dakpannen. Andere zaken die je moet controleren hebben betrekking tot het schoon zijn van de dakgoten en het vastzitten van de zonnepanelen. Merk je tijdens deze controle op dat er één of meerdere zaken niet helemaal goed zijn? Dan spreekt het voor zich dat deze problemen zo snel mogelijk opgelost dienen te worden.

Voorzie een terugslagklep en een ontlastklep

Een zeer belangrijk en handig hulpmiddel om (water)schade als gevolg van een storm te voorkomen is het plaatsen van een terugslagklep. Op deze manier kan worden voorkomen dat er water via het toilet en / of de wasbak terug omhoog zal komen. Plaats bovendien ook een ontlastklep of een ontlastput buiten aan de regenpijp. Wanneer het water niet meer over de mogelijkheid beschikt om weg te lopen via het riool zal ze zich op deze manier alsnog een weg naar buiten kunnen banen. Dit voorkomt dat het water uiteindelijk terug zal lopen tot in de woning. Heb je nood aan een snelle oplossing omdat er zich reeds een bepaald probleem stelt in je vakantiewoning? Dan kan je er tijdelijk voor kiezen om de regenpijp los te koppelen.

Zorg er voor dat water altijd op een efficiënte manier weg kan lopen

Het is in de praktijk ongelofelijk belangrijk om er voor te zorgen dat het water goed kan weglopen. Is dat niet het geval? Dan kan er bij een flinke regenbui al snel sprake zijn van waterschade met alle verdere gevolgen van dien. Enkele zaken die je op dit vlak altijd zal willen regelen zijn:

 

  • Het schoon houden van de dakgoot;
  • Het schoon houden van de regenpijp;

 

Naast bovenstaande wordt het sterk aangeraden om een regenton te gebruiken in de tuin. Een vaak gehoorde tip (maar wel één die misschien veel mensen niet zo fijn zullen vinden) heeft ook betrekking tot het verwijderen van (enkele van) de tegels in de tuin.

Let op met loshangende takken rond je woning

Staat er een boom in de buurt van je vakantiewoning? Controleer dan regelmatig even op loshangende takken. Wanneer de boom op jouw grondgebied staat doe je er goed aan om de loshangende takken zo snel mogelijk te verwijderen. Staat ze op openbare grond? Dan kan je daarvoor contact opnemen met de gemeente. Hou er verder rekening mee dat oude en / of zieke bomen die reeds een beetje scheef staan zouden kunnen omvallen tijdens een storm. Dit risico voorkomen is beter dan ze te genezen.

Zet de losse spullen binnen of maak ze goed vast

Rondvliegende tafels en stoelen, mooie decoratieve beelden die omvallen door een hevige wind,... het zijn slechts enkele van de vele schadegevallen waar je mee kan worden geconfronteerd wanneer er een storm heerst. Wordt er storm voorspeld? Dan is het altijd aan te raden om zoveel mogelijk loszittende spullen in de tuin ofwel binnen te halen ofwel extra te verzekeren. Enkele bekende zaken waar je op dit vlak aan kan denken zijn niet alleen tuinmeubelen en speelgoed, maar ook bijvoorbeeld de fietsen, parasols en plantenbakken. Ligt er nog ergens tuingereedschap? Dan is het nu het moment om deze op te ruimen!

Controleer de kieren, kitranden en tochtstrips

Wanneer er een storm wordt voorspeld zal je er zeker aan denken om de ramen en deuren van je vakantiehuis goed te sluiten. Echter is het mogelijk dat, dat niet voldoende is. Het kan bijvoorbeeld voorafgaand aan een hevige storm ook interessant zijn om even een controle uit te voeren van de kitranden en de tochtstrips. Via de kleinste kieren kan er alsnog water binnenkomen in de recreatiewoning. Hou je rekening met de aangehaalde tips hier op deze pagina? Dan zal je kunnen vaststellen dat het risico op schade als gevolg van een storm aanzienlijk binnen de perken zal kunnen worden gehouden.