In Duitsland gaan de zaken net even wat anders voor wat betreft het kopen van een (tweede) woning. Er zijn dan ook een aantal verschillen op het gebied van het kopen en verkopen van huizen vergeleken met hoe dat er in Nederland aan toe gaat. Het begint bijvoorbeeld al met het plaatsen van het bord in de tuin. Wij Nederlanders doen hier in de meeste gevallen helemaal niet zo moeilijk over, iedereen mag het weten als een huis te koop is. Immers, hoe meer mensen het weten, hoe sneller het huis waarschijnlijk verkocht zal zijn. In Duitsland gaat dit er in de praktijk vaak wat anders aan toe. Het verkopen van een huis ligt hier een stukje gevoeliger dan in Nederland. Wat verder nog belangrijk is om te weten en wat tevens ook verschilt ten opzichte van de gang van zaken in Nederland, is dat er in Duitsland een veel grotere stille verkoop bestaat dan wij hier in Nederland gewend zijn. Van deze stille verkoop zal een makelaar u alleen op de hoogte brengen als u er expliciet naar vraagt, hier wordt op een discrete manier mee omgegaan.
Verder is het in Duitsland heel gewoon dat meerdere makelaars hetzelfde huis in de verkoop hebben. Een makelaar in Duitsland zal willen aantonen dat u via hem in contact bent gekomen met de verkoper en het huis. Dit zodat hij zijn inkomsten niet mis zal willen lopen. Vaak vraagt een makelaar in Duitsland dan ook om uw persoonsgegevens voordat hij u zal vertellen waar het huis waar u interesse in heeft staat. Dat meerdere makelaars in Duitsland hetzelfde huis kunnen verkopen heeft verschillende gevolgen. U heeft als koper meer kans op het tegenkomen van uw ideale huis dankzij deze gang van zaken. Wat echter wel nadelig is, is dat de makelaarstarieven hierdoor relatief hoog zijn vergeleken met de makelaarstarieven in Nederland. Het tarief voor een makelaar kan in Duitsland oplopen tot zo rond de zeven procent. Ook wanneer u geen schriftelijke overeenkomst bent aangegaan bent u de makelaar wat verschuldigd. Doordat één huis in Duitsland door meerdere makelaars verkocht kan worden, heeft het nemen van een optie op een huis ook weinig zin. Zelfs wanneer de makelaar met wie u in contact staat zich aan zijn woord houdt, kan een andere potentiële koper er dus bij een andere makelaar alsnog met het huis vandoor gaan. Wat altijd verstandig is bij het kopen van een (tweede) huis in Duitsland of een ander land is hulp vragen van een adviseur of begeleider die de taal spreekt en de gebruiken in het buitenland door en door kent. Hierdoor komt u niet voor nare verassingen te staan en kunt u er vanuit gaan dat u op een verantwoorde manier zaken doet.
Wanneer u weet in welke streek u een tweede huis wilt kopen en een beeld heeft van wat voor u het ideale tweede huis is, dan kunt u op zoek gaan naar dit ideale tweede huis. U kunt het aanbod bijvoorbeeld eenvoudigweg op het internet bekijken, maar waar u ook eens in kunt kijken en waar ook veel te vinden is, is de krant. In kranten afkomstig uit Nederland is vaak aanbod vanuit Duitsland te vinden, maar in de Duitse kranten vindt u vanzelfsprekend nog meer aanbod. Wellicht zit er wat interessants voor u bij. Een los nummer kopen op een zaterdag is zeker geen slecht idee. Wanneer u op het internet naar tweede woningen in Duitsland zoekt, dient u er wel rekening mee te houden dat niet iedere website even betrouwbaar is en dat er ook veel websites bestaan met verouderde informatie. Verder kunt u bij plaatselijke banken in Duitsland navraag doen naar het aanbod in onroerend goed, vaak bieden zij veel aan.
Een huis kopen in het buitenland is niet iets wat u zomaar even doet. Belangrijk is het om, voordat u gericht gaat zoeken naar voor u geschikte woningen, duidelijk te hebben wat uw financiële draagkracht is. Op die manier kunt u op verantwoorde wijze een tweede woning kopen. Vaak is uw financiële draagkracht voor een huis in het buitenland kleiner dan die in Nederland is.