Tips bij het kopen van een stacaravan

geplaatst op 06-10-2020
 Tweede woning 
Je overweegt een tweede woning en je hebt hier een (bescheiden) budget voor? Dan is de aanschaf van een stacaravan misschien wel een mooie eerste stap op de recreatieve vastgoedmarkt.
alt

Het hebben van een stacaravan geeft mensen een gevoel van vrijheid. Je kunt er mee gaan en staan waar je wilt, en het biedt een prettige verblijfplaats gedurende vakanties. Een stacaravan is gemaakt om ergens neergezet te worden en minder als caravan die je elk jaar achter de auto koppelt om naar een nieuwe camping te gaan.
Een stacaravan heeft vaak meer faciliteiten dan een caravan, maar is daardoor ook zwaarder, lastiger te manoeuvreren, en dient aangesloten te worden op water- en stroomvoorzieningen. In dit artikel delen we een aantal tips die het aanschaffen van een stacaravan wat gemakkelijker maken.

Tip 1: Mag jouw auto de stacaravan trekken?

Het voertuigidentificatienummer van je auto zal je vertellen hoeveel je auto weegt. Je caravan mag niet meer dan vijfentachtig procent van het voertuiggewicht wegen. Daarnaast is hebt belangrijk om te weten of jij als bestuurder het juiste rijbewijs hebt om dergelijke caravans te rijden. Nieuwere varianten van het rijbewijs B dienen uitgebreid te worden naar een C of E rijbewijs om een stacaravan te mogen rijden.
Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om gebruik te maken van een bedrijf dat de starcaravan op de juiste plek parkeert op een camping.

Tip 2: Wat is je budget?

Ga je een nieuwe stacaravan kopen, dan heb je op zijn minst ongeveer dertigduizend euro nodig om iets fatsoenlijks te krijgen. Een tweedehands stacaravan kopen vereist uiteraard minder budget.

Mocht je het nodige geld niet op de rekening hebben, moet je overwegen hoe je de aankoop wilt financieren. De kredietkosten zijn afhankelijk van de duur van de lening, jouw huidige kredietwaardigheid en het totale bedrag dat je wilt lenen. Overleg dit met een financieel adviseur voor je de knoop door hakt.

Tip 3: Stel jezelf een aantal vragen

Vraag jezelf af waarom je een caravan wilt kopen. Dat klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Hoe je deze vraag beantwoordt, helpt je bij het maken van de juiste keuze. Hoe vaak bent je van plan de caravan te gebruiken? Neem je het gezin mee? Hoeveel slaapplaatsen heb je nodig? Welke indeling past het beste bij jouw wensen? Door deze vragen en tips allemaal mee te nemen in je overweging, zul je een betere keuze maken.