Tips om je tweede woning op te knappen met weinig geld

geplaatst op 28-01-2021
 Tweede woning 
alt

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd het interieur van je recreatiewoning op te knappen. Op die manier blijft je tweede huis goed onderhouden en is de kans op verhuur een stuk groter. Zit je door de coronacrisis met minder geld of is er een andere reden waarom je niet zoveel kunt besteden aan het opknappen van je tweede huis? In dit artikel lees je enkele tips waarmee je een vakantiewoning of tweede huis met gemak mooier kunt maken met weinig financiële middelen.

Ga voor een nieuwe kleur op de muur

Het opknappen van een vakantiehuis hoeft echt niet heel veel te kosten. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind! Zo kan een ruimte er bijvoorbeeld totaal anders uit te komen zien met een nieuwe lik verf op de muren. Een woonkamer met witte muren ziet er heel anders uit dan een woonkamer met één donkergroene muur en de rest witte muren. Kijk hierbij goed wat er bij de stijl van je recreatiewoning past. Bij sommige huizen staat een kleurtje op de muur te gek, terwijl dat bij andere vakantiehuizen al gauw te veel is. Je kunt altijd voor een middenweg gaan met een rustige kleur op de muren of een combinatie van kleur en witte muren.

Fotobehang aan de muur voor extra sfeer

Wat ook aan te raden is, is om te investeren in fotobehang aan de muur. Fotobehang geeft een ruimte direct meer sfeer; helemaal wanneer de afbeelding op het behang binnen hetzelfde thema past. Een huisje in de natuur is bijvoorbeeld nóg mooier met een fraaie afbeelding van een zonsondergang, een groen bos of een duingebied aan de muren. Het leuke van fotobehang is dat je voor je eigen foto kunt kiezen of voor een prachtig beeld uit de beeldbank. Kijk bijvoorbeeld eens bij het fotobehang van Muurmode voor een passend en kleurrijk behang aan de muur van je tweede woning. Of voeg daar je eigen foto toe om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Knap de deuren van de woning op

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar wat wel enorm kan helpen qua uiterlijk is het opknappen van de deuren binnen je woning. De meeste mensen vergeten hun deuren en raamwerk vaak wanneer ze hun vakantiewoning willen verfrissen. Dat is zonde, want een deur met een smoezelige kleur of een afgebladderde laag ziet er allesbehalve verzorgd uit. Geef je deuren een nieuwe kleur of knap ze op met een lak. Doe dit ook voor de kozijnen en overig raamwerk. Het leukst is om alles dezelfde kleur te geven. Hierbij kun je gaan voor standaard wit, maar hoe leuk is het eigenlijk om juist een andere opvallende kleur te kiezen voor dit soort zaken? Een zwarte, blauwe of groene deur is namelijk een echte eyecatcher.

Voeg nieuwe verlichting toe in de woning

Wist je dat nieuwe verlichting heel veel kan doen voor je vakantiehuis? Het is sowieso aan te raden om over te stappen op LED-verlichting. LED gaat namelijk langer mee en is daardoor ook beter voor het milieu. Voor jou als eigenaar scheelt dit in de kosten, omdat je minder vaak een lamp hoeft te verwisselen. Kijk hierbij direct naar het aanschaffen van nieuwe lampen. Een nieuwe hanglamp van riet, rotan of papier is vandaag de dag hartstikke hip en goed te betalen. Ga voor een mooie opvallende lamp in de woonkamer en slaapkamer en je zult zien dat dit soort items een ruimte direct een andere look geven.

Schaf een nieuw vloerkleed aan

Zonder dat je direct de hele inrichting van je vakantiewoning hoeft aan te passen, is er nog een manier waarmee je ervoor zorgt dat een woonkamer, slaapkamer of andere ruimte wordt opgeknapt. Zolang je een goede, schone basis hebt kun je het geheel namelijk altijd veranderen en opknappen met nieuwe accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuw vloerkleed? Een groot vloerkleed is heel bepalend voor de totale look van je recreatiewoning. Wanneer je je huis verhuurt, wordt zo’n kleed intensief gebruikt. Wat betreft hygiëne en wat betreft de look van je huis is het daarom aan te raden om om de zoveel tijd een nieuw vloerkleed aan te schaffen.

Pak de buitenkant van je huis goedkoop aan

Waar je tot slot flink mee kunt ‘winnen’, is door regelmatig de buitenkant van de vakantiewoning goed te reinigen en te onderhouden. Door dit regelmatig te doen, ben je in verhouding minder geld kwijt aan het onderhoud. Hoe je dit doet? Simpel: huur of koop een hogedrukreiniger, controleer regelmatig of al het houtwerk (als dat aanwezig is) nog volledig in tact is, schilder waar nodig en pak ook direct het groen rondom het huis aan. Het eerste wat een huurder ziet, is immers de buitenkant en de tuin. Met het juiste onderhoud zorg je voor een goede eerste indruk.