Tips & tricks die elke backpacker moet weten

geplaatst op 01-04-2021
 Rondreis 
 Wandelen 
alt

Reizen kan je doen op tal van verschillende manieren. De wijze waarop je, je vakantie zal ondernemen is echter afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Voor backpackers geldt misschien nog wel meer in vergelijking met andere reizigers dat een goede voorbereiding van cruciaal belang is. Ga jij voor het eerst backpacken of ben je al wat meer ervaren, maar kan je toch nog wat interessante tips gebruiken? Wij hebben enkele tips & tricks die elke backpacker moet weten voor jou op een rijtje gezet!

1.) Een reisgids verslaat nooit tips van reizigers

De Lonely Planet is een uitstekende reisgids voor zowel de beginnende als de meer ervaren backpacker. Als er één type reiziger is die het echter niet noodzakelijkerwijs van een reisgids moet hebben dan is het wel iemand die gaat backpacken. Op je tocht kom je namelijk ongetwijfeld zoveel andere reizigers tegen dat het veel interessanter en leuker is om gewoon tips uit te wisselen. Op deze manier helpen jullie niet alleen elkaar, het beste is dat het ook nog eens volledig gratis is!

2.) Pak de juiste kledingstukken!

Als backpacker moet je er rekening mee houden dat je, je volledige bagage bijna overal met je mee moet torsen. Dit betekent dat je er goed aan doet om slim te pakken in plaats van veel te pakken. Uiteraard moet je wel rekening houden met het seizoen waarin je op vakantie gaat. Vergeet ook zeker niet om een paar goede, kwalitatieve en bij voorkeur waterdichte schoenen mee te nemen. Een paar reserveschoenen is bovendien ook nooit een overbodige luxe.

3.) Geniet van de omgeving waarin je vertoeft

De vrijheid die backpackers genieten tijdens hun vakantie is onevenaarbaar. Het is iets wat de doorsnee reiziger dan ook nooit zal ervaren. Toch is het zo dat niet alle backpackers het maximale uit hun vakantie weten te halen. Zij willen binnen een zo kort mogelijke periode zoveel mogelijk gezien hebben om door te kunnen reizen naar een andere bestemming. Dit kan natuurlijk, maar de echte pareltjes ontdek je vaak pas wanneer je een stad of omgeving beter leert kennen. Het loont dan ook zeker de moeite om hier en daar even wat langer te blijven hangen.

4.) Als backpacker ben je nooit alleen!

Mensen die er nog nooit voor hebben gekozen om te gaan backpacken hebben een sterk vermoeden dat backpackers per definitie altijd erg eenzaam zijn. Dat is absoluut niet het geval. Backpacken is misschien wel de meest sociale vorm van reizen die er bestaat. Je komt onderweg altijd andere reizigers tegen en zeker wanneer je regelmatig verblijft in een hostel zijn nieuwe contacten zo gelegd. Het gebeurt in de praktijk dan ook erg vaak dat backpackers reeds na enkele dagen één of meerdere travelmaatjes hebben gevonden. Zo kun je bijvoorbeeld een set walkie talkies huren voor de vakantie periode en kun je op deze manier in contact blijven staan me backpackers waar je dit avontuur bent aangegaan.

5.) Denk aan alle documenten die je voor je trip nodig hebt

Gewone reizigers houden het vaak bij één enkel vakantieland. Dat geldt niet voor backpackers die het liefst een volledig continent (laten we ambitieus zijn) doorkruisen. Deze manier van reizen zorgt er wel voor dat er op voorhand een beetje meer voorbereiding bij komt kijken. Hou bij het voorbereiden van je vakantie in ieder geval altijd rekening met de vereiste documenten. Een groot aantal landen vereisen bijvoorbeeld dat je paspoort nog zeker zes maanden na je vertrek geldig is. Bovendien heb je uiteraard voor heel wat landen ook een visum nodig welke (ruim) op voorhand moet worden aangevraagd. Ga je naar de Verenigde Staten? Vergeet dan ook zeker niet om je ESTA in te vullen. Dit moet uiterlijk 72 uur voor vertrek gebeuren.

6.) Het belang van toiletpapier

Gaan we het nu echt hebben over toiletpapier in deze gids? Absoluut. Thuis in Nederland sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar bij een doortocht door Afrika of Latijns-Amerika is het vinden van (proper) toiletpapier niet zo voor de hand liggend. Zorg er daarom altijd voor dat je een paar rollen bij de hand hebt. Ga er ook niet zomaar van uit dat een restaurant of een bar in hun toiletten toiletpapier heeft liggen. Met name in grote delen van Azië is deze kans namelijk zeer klein.

7.) Regel een goede reisverzekering

Een tip die eigenlijk voor elke reiziger geldt, maar die zeker ook door backpackers niet over het hoofd mag worden gezien. Zorg er voor dat je niet op reis vertrekt zonder een goede reisverzekering te hebben afgesloten. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Bovendien zijn backpackers vaak net iets avontuurlijker aangelegd dan gewone reizigers waardoor zij toch wat meer risico lopen. Hou bij het afsluiten van je reisverzekering ook altijd rekening met de bestemming(en) waar je heen gaat. Een standaard reisverzekering is namelijk lang niet altijd voldoende.

8.) Zorg voor een goede voorbereiding!

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal, zorg voor een goede voorbereiding. Controleer of de laders van je toestellen wel opladen zonder omvormer. Voorzie een extra batterij en geheugenkaart voor noodgevallen, lees ervaringen van andere reizigers online, etc. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt er voor dat je, je tijdens je reis zelf veel minder zorgen hoeft te maken. Als backpacker is het leven werkelijk fantastisch. Het zou zonde zijn om niet het maximale uit deze bijzondere belevenis te kunnen halen.